Valdība 13.decembrī, atbalstīja grozījumus MK noteikumos, lai Kultūrizglītības profesionālās izglītības kompetences centru (PIKC) struktūrvienības varētu saglabāt vēsturisko nosaukumu.

Kā aģentūru BNS informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāve Inga Bika, savus vēsturiskos nosaukumus un identitāti varēs saglabāt Rīgas Doma kora skola un Jaņa Rozentāla Mākslas skola, kuras kopš šī gada 1.septembra ir reorganizētas un pastāv kā PIKC Nacionālās Mākslu vidusskolas struktūrvienības.

Tāpat savus vēsturiskos nosaukumus uz izglītības dokumentiem varēs lietot PIKC Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas mūzikas struktūrvienības Emiļa Melngaiļa Mūzikas skola un Dizaina un mākslas skola.
Bika skaidroja, ka Latvijas kultūrizglītības sistēma ir unikāla ar to, ka gandrīz visām Kultūras ministrijas (KM) padotības izglītības iestādēm ir piešķirts nozīmīgu latviešu kultūras darbinieku vārds, un tās pastāv kā kultūrizglītības zīmola nesējas. Vairāku skolu nosaukumi ir plaši atpazīstami ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā un citviet, tāpēc, notiekot administratīvām izmaiņām, ir būtiski saglabāt skolu vārdu un atpazīstamību.

KM ierosinātie grozījumi veikti Ministru kabineta noteikumos, kuri regulē kārtību, kā tiek izdoti izglītības dokumenti - "Kārtība, kādā izsniedzami valsts atzīti profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinoši dokumenti un akreditētas profesionālās izglītības programmas daļas apguvi apliecinoši dokumenti", "Kārtība, kādā izsniedzami profesionālās pilnveides un profesionālās ievirzes izglītību apliecinoši dokumenti" un "Kārtība, kādā izsniedzami valsts atzīti vispārējās izglītības dokumenti".

Grozījumi paredz, ka izglītības dokumenti, uz kuriem turpmāk KM padotības izglītības iestādes varēs rakstīt savu struktūrvienību vēsturiskos nosaukumus, ir diplomi par profesionālo vidējo izglītību, apliecības par iegūto izglītību tālākizglītības programmās, apliecības par profesionālās ievirzes izglītības beigšanu un par iegūtu vispārējo pamatizglītību, kā arī sekmju izziņas un sekmju izraksti.

Jau ziņots, ka 1.martā valdība apstiprināja Rīgas Doma kora skolas un Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas reorganizāciju, izveidojot Nacionālo Mākslu vidusskolu, kā arī Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas un Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas reorganizāciju, izveidojot Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu.

Tāpat ziņots, ka KM padotībā esošo profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu attīstības koncepcija paredz līdz 2020.gadam Latvijā izveidot astoņus profesionālās izglītības kompetences centrus kultūrizglītības jomā. Kompetences centra būtība ir profesionālās izglītības izcilības nostiprināšana un turpmāka attīstība.