Aizputniece, grafiķe Mētra Drulle trešdien, 3.jūnijā, Liepājas Latviešu biedrības namā atklāja savu personālizstādi "Novilkumi".

"Esmu ļoti lepna par šo izstādi, pati visus darbus arī izliku – īsta supersieviete," pajokoja māksliniece, atzīstot, ka tik bieži personālizstādes nerīko, vairāk piedaloties grupu izstādēs.

Tiesa, iepriekšējā personālizstāde Aizputes muzejā, kurā Mētra Drulle eksponēja 50 grafikas darbus, nemaz nav bijusi tik sen – pagājušajā gadā.

Māksliniece pateicās savai pirmajai mākslas skolai – toreiz Liepājas mākslas vidusskolai, kur gan skolojusies par šuvēju, taču guvusi pietiekamu labu izglītību, lai varētu iestāties Mākslas akadēmijā.

Uz Liepāju Mētra Drulle atvedusi vairāku ciklu un dažādās tehnikās veidotus darbus. Grafikas cikls “Sēta", kas sastāv no kolagrāfijas tehnikā darinātiem vairāk nekā divdesmit estampiem, veido izstādes kodolu. "Šķūnīši, garāžas, graustiņi, cisternas, angāri – tā ir Aizpute..."

Šā cikla darbus papildina grafikas, kas "viesojušās arī ārzemēs" un kas ataino fantasmagorisku tēlu un būtņu (eņģeļu) piedzīvojumus, kā arī darbi, kuros Mētra Drulle spēlējas ar sievietes tēlu. Jaunākie izstādē skatāmie krāsainie lielformāta darbi tapuši šajā pavasarī, ideja dzimusi Lieldienu laikā, ietekmējoties no krāsotajām Lieldienu olām. Šajos darbos māksliniece izmantojusi arī otu un zīmuli. "Vai grafiķis nevar mazliet arī ar otu padarboties? Neierobežoju sevi, pieliku arī zīmulīti..."

Par savu grafiķes darbu Mētra Drulle saka: "Diezgan tehnisks process – ķīmija, žāvēšana, atspiešana..." Lielākoties māksliniece izmanto Ievas Helmūtes grafikas darbnīcā esošo presi, lai gan arī pašai mājās ir Aizputē izgatavots darbagalds, taču "ar to neesmu vēl īsti sadraudzējusies".

Ilgu laiku strādājusi arī pedagoģes darbu, šajā janvārī Mētra no tā atteikusies. "Noguru..." Tagad atpūšas un gatavojas jauniem izaicinājumiem.

“Es mēģinu atrast veidu kā izteikt savas sajūtas mākslā. Grafika, īpaši kolagrāfija, kogriezums, ir vistuvākie izteiksmes veidi, kas atspoguļo manas sajūtas, ideju un radošo procesu. Es nestrādāju ātri. Mani darbi top lēni gan burtiskā, gan emocionālā nozīmē. Tie izaug patstāvīgi un top kā bērni, kas aiziet pasaulē un dzīvo savu atsevišķo dzīvi. Tādēļ man ļoti nozīmīgs ir radošais process un izteiksmes veids. Galvenie tēli manos darbos ir sievietes un neparastas, pārpasulīgas būtnes," par saviem darbiem stāsta māksliniece.

Izstādes atklāšanā klāt bija Mētras Drulles ģimene (vīrs gan nebija varējis darba dienā ierasties) – meita Katrīna, vecāki, Valda un Maŗtiņš Druļļi, uzņēmuma "Mētra A" un Aizputē pazīstamā viesu nama, veikala un galerijas "Mētras māja" saimnieki, vectēvs – kādreizējais Liepājas teātra direktora vietnieks, antīko automobiļu pazinējs Alberts Altens, Austra Pumpure, draugi.

36 gadus vecā māksliniece 2003.gadā Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvusi humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā, grafikā. Ir Latvijas mākslinieku savienības, Latvijas grafikas kameras un biedrības “Klubs “Tebra 5"" biedre. Pēdējā laika nozīmīgākās izstādes – desmit mākslinieki no Latvijas “Art without borders" (Štutgarte, Vācija, 2013), Latvijas māksla "Latvian art in Silesian Museum" (Katovice, Polija, 2013), personālizstāde galerijā Arakkoski (Somija, 2012).

Izstāde būs skatāma līdz jūnija beigām.