Piektdien, 13.maija pēcpusdienā, Liepājas muzeju bija pārpildījušas saposušās dāmas un krietni mazāk kungu, lai sveiktu krievu modes karali Aleksandru Vasiļjevu.

Kad "galms” bija sapulcējies, uz izstādes "Kūrorts. Mode. Liepāja" atklāšanu ieradās arī pats "karalis” – pasaulslavenais modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs.

Iepriekšējās izstādes – "Jūgendstila mode (1896 – 1915)" – laikā Liepājas un "skaistā, mājīgā, stilīgā” muzeja savaldzināts, Vasiļjevs bija apsolījis atgriezties, un savu solījumu turēja. Vēl vairāk – tieši Liepājai modes vēsturnieks sarūpējis izstādi, ko vēl neviens nekur pasaulē līdz šim nav skatījis, jo tērpi, kas tajā eksponēti ir viena no jaunākajām Vasiļjeva kolekcijām, ko viņš un viņa čaklās asistentes mērķtiecīgi sākušas veidot pirms gada, speciāli Liepājas muzeja izstādei iepērkot tērpus un aksesuārus Eiropas izsoļu namos.

"Es lidoju pie jums visu nakti – no Parīzes, caur Rīgu, un ļoti ceru, ka izstāde jums patiks,” vispirms sasveicinājies ar izstādes atklāšanas viesiem latviešu valodā, savu uzrunu krieviski turpināja Vasiļjevs. „Šī izstāde tiek izrādīta pirmoreiz, tā ir pasaules pirmizrāde," paziņoja modes karalis.

Izstādē "Kūrorts. Mode. Liepāja", kuras iekārtošanā piedalījies viss muzeja kolektīvs un arī mākslinieks Kristians Brekte, skatāmas 74 kleitas un vairāk nekā pustūkstotis 19. un 20.gs.aksesuāru – cepures, somas, apavi, interjera priekšmeti utt., bet pavisam Vasiļjeva kolekcijā, pēc paša sacītā, ir 55 000 eksponātu.

Vasiļjevs atzina, ka Latvijā pret viņu izturas ļoti jauki, tāpēc viņš te strādā jau daudzus gadus, veidodams izstādes Rīgā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, izdodams grāmatas. 13.jūlijā Rīgā durvis vērs viena no viņa kolekcijas izstādēm ar nosaukumu "Pieradinātā daba”. Kāzu modes izstāde šovasar plānota Ventspilī, bet rudenī iecerēta izstāde Daugavpilī, Rotko mākslas centrā. Savukārt paralēli izstādei Liepājā šobrīd Vasiļjeva fonds sarīkojis izstādi arī Rokišķos, Lietuvā.

Sveša Vasiļjevam nav arī Liepāja – lai gan šī ir tikai otrā viņa kolekcijas izstāde šeit, Liepājā nākamais modes vēsturnieks bijis jau savā bērnībā un arī jaunībā, jo vecāki bieži atpūtušies Palangā, kas atrodas "pavisam netālu no jūsu pilsētas”, tur, kur šobrīd darbojas arī visu viņa izstāžu organizētājs – Aleksandra Vasiļjeva fonds.

Liepāja Vasiļjevu savaldzinājusi ar savu 19.gs. šarmu – durvīm, logiem, ietvēm, ar to, ka to nav sabojājušas pārbūves. Vasiļjevs pat atzina, ka uzskata Liepāju par "stila rezervātu”.

Modes vēsturnieks arī izteica cerību, ka nākotnē Liepājas muzejā varēs izrādīt vēl citas savu kolekciju izstādes – bērnu modes, artdeko stila un citas.

Pēc izstādes atklāšanas, pulksten 21 turpat, muzejā, tiem, kuri bija iegādājušies dārgās ieejas kartes (120 eiro), bija iespēja ieturēt īpašas vakariņas kopā ar modes karali pie viesnīcas "Amrita” restorāna pavāru klātajiem galdiem.

Savukārt sestdien, 14.maijā, pulksten 16, Liepājas latviešu biedrības namā, Vasiļjevs aicina visus par nelielu samaksu uz savu trīs stundas garo lekciju par kūrorta modes vēsturi.

Kūrorts Liepājā pastāvējis aptuveni 185 gadus, bet izstādē izrādīti eksponāti no 1850.gada līdz 20.gs. septiņdesmitajiem gadiem, iepriekš norādīja muzeja direktore Dace Kārkla.

"Liepājā kūrorts bija ļoti populārs, jo uz Liepāju 19.gadsimtā bieži brauca atpūsties imperatoru ģimenes un arī paši imperatori, šeit ieradās daudzi aristokrāti un citi ietekmīgi cilvēki no Krievijas, tādēļ apģērbi un aksesuāri bija stilīgi un moderni," skaidroja Kārkla.

Izstāde Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 6/8, skatāma līdz 28.augustam.