Liepājas muzeja darbinieki gada nogalē apmeklēja Holandi (Nīderlandes karalisti). Kāds ir "sausais atlikums" no šī brauciena – vēlas zināt portāla irliepaja.lv lasītājs.

Jautājumu – kādā nolūkā muzejnieki, kas ceļojumam izmantoja muzeja mikroautobusu, devās šajā tālajā ceļā? – portāls uzdeva vēl pirms brauciena. Kā portālam atbildēja muzeja direktore Dace Kārkla, "iesaistoties ikvienā jaunā projektā, jo īpaši muzeja nozarē, ir svarīgi ne vien pašiem veikt pētniecisko darbu, mācīties no pašmāju kolēģiem un autoritātēm muzeju nozarē, bet arī gūt pieredzi no citu valstu muzejiem".

Pēc atgriešanās no brauciena Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla pastāstīja:

"Liepājas muzejam veidojot pirmo interjera muzeju Liepājā vēsturiskajā holandietes Hoijera atraitnes viesu namā Kungu ielā 24, kur tā sauktās lielās sūtniecības laikā uz Eiropu uzturējās arī Krievijas cars Pēteris I, četriem muzeja darbiniekiem – Dacei Kārklai, Ritai Krūmiņai, Antrai Brakšei un Gundaram Erleckim – bija vērtīgi doties uz Holandi, lai iepazītos ar 17. gadsimta un 18. gadsimta interjera muzejiem, dzīvesstilu un mākslu, gūtu pieredzi interjera muzeja izveidošanai.

Šis komandējums Liepājas muzeja 2017. gada budžetā tika plānots jau 2016. gada nogalē, jo muzejs arhitektes Liesmas Markovas vadībā jau strādā pie interjera muzeja satura izveides. Neizmantojām dārgas aviobiļetes, bet braucām ar mikroautobusu, kas ļāva mums mobili pārvietoties un īstenot iecerēto muzeju apskates programmu.

Pašlaik nav sarežģīti izveidot 19. gadsimta dzīvojamo telpu interjeru ēkas otrajā stāvā Kungu ielā 24, kas saistīts ar vēlāku apbūvi. Šī laikmeta interjera telpu raksturošanai muzeja priekšmeti rodami gan Liepājas muzeja bagātajā krājumā, gan iespējams tos deponēt no citiem Latvijas muzejiem. Taču ir grūti atrast 17.gadsimta interjera priekšmetus, kas raksturotu Hoijera madāmas dzīves stilu, rocību un viņai piederošā viesu nama apartamentus, kur uzturējās Pēteris I ar pavadoņiem.

Komandējuma laikā Holandē centāmies rast tā laikmeta sajūtas 17. un 18. gadsimta interjera muzejos, pētīt interjerus, dzīves situācijas un ģērbšanās stilus Holandiešu mākslinieku darbos.

Tā kā Hoijera madāma bijusi holandiete, un Liepājas osta 17. gadsimtā uzturēja ciešus tirdznieciskos sakarus ar Holandi, visticamāk, arī viesu nama un kroga interjers bija veidots, ietekmējoties no holandiešu sadzīves un dzīvesziņas, izmantojot viesu namā no Holandes ar kuģiem uz Liepājas ostu atvestās preces.

Apmeklējām galveno mākslas muzeju "Rijks Museum" Amsterdamā, 17. gadsimta holandiešu interjera un dzīvesstila muzeju "Pilgrims passage" Leidenā, 18. gadsimta interjera muzeju "Folklore Museum" Harlemā, Delftas porcelāna muzeju "Museum Prinsenhof Delft", kā arī Briges vēstures muzeju Belģijā.

Brauciena laikā iepirkām vairākus muzeja priekšmetus, kas būs skatāmi topošā interjera muzeja ekspozīcijā. Galvenajā Amsterdamas mākslas muzejā "Rijks Museum" iegādājāmies svečtura kopiju, kāda nav bijis Liepājas muzeja kolekcijā. Ar roku apgleznotajam svečtura atdarinājumam ir balta pamatne, tas apgleznots ar zilas krāsas ziedu rotājumiem. Svečturis, kas paredzēts vienai svecei, ir roku darbs pēc 17. – 18. gs. parauga.

Turpat iegādājamies arī Hansa Bollongiera (1600 – 1645) gleznas atdarinājumu – kluso dabu ar ziediem. Gleznā attēlotas tulpes, vizbulītes, rozes un dārza neļķes, kas ieliktas tumšā vāzē. Gleznas oriģināls glabājas "Rijks museum" kolekcijā, datējams ap 1639. gadu. Autors uzskatāms par vienu no izcilākajiem Holandiešu gleznotājiem, specializējies ziedu gleznošanā. Dzimis Hārlemā.

Kādā nelielā antikvariātā "Dag Zonne" Brigē ieguvām tam laikam raksturīgu metāla kāju sildītāus ar atveramu vāku, ogļu ievietošanai. Sildītājam pamatne balstās uz dekoratīvām kājām. Datējams ar 18. gadsimtu.

Antikvariātā "Dag Zonne" bija iespējā nopirkt arī apaļas formas gultas sildītāju. Virspuse izgreznota faktūrā, atgādina zieda formu, ar iegrebtiem sīkiem rakstiem. Sildītājam pievienots virpots koka kāts. Datējams ap 1850. gadu.

Kopumā iepirkām interjera priekšmetus par 570 eiro – no eksponātu iepirkšanai paredzēto līdzekļu atlikuma gada beigās.

Savukārt 17. gadsimta holandiešu interjera un dzīves stila privātajā muzeju "Pilgrims passage" Leidenā ieguvām antikvariāta kontaktus, kas specializējas 17. – 18. gadsimta priekšmetos. Tieši šī antikvariāta speciālisti radījuši 17. gadsimta holandiešu interjera un dzīves stila muzeju "Pilgrims passage".

Ceram, ka šie kontakti nesīs auglīgu sadarbību Liepājas interjera muzeja izveidē."