Šogad Muzeju nakts laikā muzeju piedāvātos pasākumus Latvijā apmeklējuši 219 111 interesenti, bet kopējais apmeklējumu skaits ir vēl lielāks, jo dati ir apkopoti tikai par muzejiem.

Tā aģentūru LETA informējusi Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa.

Šogad apmeklētāji muzejā pavadīja ilgāku laiku, jo daudzveidīgais un plašais piedāvājums ieinteresēja apmeklētājus dziļāk iepazīties ar muzeju saturu.

Apkopotie dati liecina, ka līdz šim lielākais Muzeju nakts apmeklētāju skaits ir bija 2011.gadā, kad muzejos ir bijuši 271 036 apmeklētāji, savukārt mazākais ir bijis 2006.gadā, kad akcijā piedalījās ap 128 800 apmeklētāju.

Muzeju nakts rīkotāji lēš, ka šogad, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nedaudz samazinājies apmeklētāju skaits Rīgā, jo uz rekonstrukciju ir slēgts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Rīgas Motormuzejs.

Šogad visapmeklētākie muzeji Rīgā bija Latvijas Kara muzejs, kuru 18.maija vakarā apmeklēja 22 437 interesenti, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs ar 11 105 apmeklētājiem un mākslas muzejs "Rīgas Birža" ar 11 621 apmeklētāju.

Salīdzinot ar 2012.gadu, nedaudz pieaudzis apmeklētāju skaits Kurzemes un Latgales muzejos. Latgalē šogad bija 11 288 akcijas apmeklētāji, savukārt Kurzemē – 26 618.

Apmeklētākie muzeji Kurzemē bija Liepājas muzejs, kuru Muzeju naktī apmeklēja 9000 apmeklētāju, Ventspils muzejs ar 3104 apmeklētājiem un Tukuma muzejs ar 6608 apmeklētājiem. Savukārt visapmeklētākie muzeji Latgalē bija Daugavpils muzejs ar 4000 apmeklētājiem, Latgales Kultūrvēstures muzejs ar 3180 apmeklētājiem un Krāslavas vēstures un mākslas muzejs ar 1250 apmeklētājiem.

Visbiežāk apmeklētāji Vidzemē devās uz Valmieras muzeju – šo muzeju apmeklēja 9579 interesenti, Turaidas muzejrezervātu apmeklēja 7400 interesenti, bet Cēsu muzeju – 7000 interesenti, savukārt Zemgalē liela interese bija par Ģ.Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeju, kuru apmeklēja 4823 apmeklētāji, Bauskas pilī Muzeju naktī viesojās 2457 apmeklētāji, bet Dzelzceļa vēstures muzeja ekspozīcijā Jelgavā – 1868 apmeklētāji.

Muzeju nakts laikā interesentiem bija atvērti ne tikai muzeji, bet arī daudzi Latvijas dievnami, kultūrvēsturiskas celtnes, valsts pārvaldes iestādes, bibliotēkas, teātri, Saeimas nams un Valsts prezidenta pagaidu rezidence pagaidu mītnē Melngalvju namā.

Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālās komitejas priekšsēdētāja un Muzeju nakts koordinatore Gundega Dreiblate secina, ka šogad apmeklētāji bija ieinteresētāki un arī disciplinētāki.

Nekādi starpgadījumi muzejos nav konstatēti. Novērojumi liecina, ka rindas nebija tik garas kā citos gados, ko var izskaidrot ar to, ka Muzeju nakts akcijā piedalījās ne tikai muzeji, bet arī citas iestādes, piedāvājot iepazīties ar daudzveidīgu programmu, kas bija saistīta ar šā gada devīzi "Zaļā krāsa – mežs".

Akcijas mērķis – pievērst sabiedrības uzmanību muzejiem, iedrošināt cilvēkus tos apmeklēt – ir sasniegts, uzskata Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

Svarīgākais, lai apmeklētāji Muzeju nakts laikā iegūst jaunas un pozitīvas emocijas, kā arī stimulu apmeklēt muzejus. Arvien vairāk dalībnieku piedalās Muzeju nakts akcijā, savukārt apmeklētāju interese iedziļināties šo kultūras iestāžu piedāvātajā saturā ar katru gadu pieaug.

Jau ziņots, ka 18.maija vakarā jau devīto gadu visā Latvijā notika Muzeju nakts, kurā piedalījās rekordliels dalībnieku skaits – ap 130 dalībniekiem, piedāvājot interesentiem baudīt programmu gan muzejos un bibliotēkās, gan valsts pārvaldes iestādēs, bibliotēkās, teātros, dievnamos, kā arī Rīgas Zooloģiskajā dārzā.