Šonedēļ plānots pabeigt Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles ēkas pamatu stiprināšanas darbu pirmo posmu, lai novērstu ēkas sēšanos.

Tā "Rietumu Radio" informēja Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Ilze Vitāle, raksta LETA.

Kā informēja Vitāle, darbu pirmajā posmā gar ēkas ārsienu izbūvēs ap 60 jaunu injekcijas pāļu, kas ir vairāk, nekā plānots iepriekš. Kā skaidroja fonda pārstāve, pāļus izbūvē, vispirms veicot deviņus metrus dziļu urbumu, ko piepilda ar betona masu.

Kopumā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētajā projektā "Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles ēkas konstruktīvās noturības saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla paaugstināšana" plānots izbūvēt 460 jaunus pāļus.

Nākamo pāļu izbūves posmu plānots sākt šā gada martā, kad paredzēts stiprināt pamatus arī katedrāles iekšpusē.

Kā informēja Vitāle, pavasarī sāksies Svētās Trīsvienības katedrāles ēkas jumta renovācijas darbi – bojāto jumta konstrukciju un jumta seguma nomaiņa, lietus notekūdeņu sistēmas izbūve, divu velvju nostiprināšana u.c. Jumta renovācijas darbus veiks SIA "HB Serviss".

Kā ziņots, pašlaik ēka balstās uz koka pāļiem, kas izvietoti zem nesošām sienām un kolonnām. Pāļi mainīgā gruntsūdens līmeņa dēļ sairst no puves, kā rezultātā notiek nesošo sienu un kolonnu nevienmērīga sēšanās.

Pamatu stiprināšanas darbus veic SIA "Mikropāļi", bet būvuzraudzību – SIA "Pastorāts".

Pamatu stiprināšanas izmaksas ir 308 186 lati. Būvdarbu veikšanas plānotais termiņš ir 2014.gads.

Kopējās projekta "Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles ēkas konstruktīvās noturības saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla paaugstināšana" izmaksas ir 439 000 latu.

ERAF finansējums ir 49,99% no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām, otru daļu garantē Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca.