Piektdien, 21.septembrī, pulksten 19, Liepājā, kultūras namā "Wiktorija" notiks Maijas Kalniņas grāmatas "Adrese – tepat blakus" atvēršanas svētki, informē organizatori.

Svētki sāksies ar apvienības "Nejauši" veidotu skaņu stāstu. "Nejauši" ir subjektīvi eksperimentālas brīvās mūzikas projekts, ko šoreiz pārstāvēs Valdis Skarevics un Roberts Dinters . Abi mūziķi vienosies sevi īpaši uzrunājošo šķautņu no Maijas Kalniņas grāmatas "Adrese – tepat blakus" sadursmē. Sadursmē, kuras pamatā būs papildināšanas, saplūšanas, iziršanas un atkalsākšanās nosacījumi, ar virsnosacījumu – pagaismot.

Svētku turpinājumā notiks īpaši grāmatas piedzimšanai veidots koncerts. Tajā skanēs dažādu komponistu radītas dziesmas ar Maijas Kalniņas tekstiem. Kārļa Būmeistera, Jāņa Strazda, Arņa Čakstiņa, Edgara Jāņa Kārkliņa un pašas Maijas radītās dziesmas īpaši šim notikumam aranžēja mūziķis Normunds Kalniņš. Tās izdziedās Liepājas teātra aktieri Viktors Ellers, Agnese Jēkabsone un Zanda Štrausa. Koncertā muzicēs mūziķi Normunds Kalniņš, Māris Zīlmanis, Kaspars Krompušs, Edgars Jānis Kārkliņš un Roberts Dinters.

Grāmatā "Adrese – tepat blakus" lasāma gan Maijas Kalniņas dzeja, gan īsproza, tajā ietverts arī Liepājai veltītais cikls "Es esmu Liepāja".

Bruknas kopienas vadītājs, priesteris Andrejs Mediņš par grāmatā izlasīto saka: "Maijas dzejas krājums sniedza man brīnišķīgu veldzi. Sajutu radniecību. Viņa ir pārstājusi baidīties. Viņa runā tieši un skaidri. Caurspīdīgi. Sauc lietas īstajos vārdos. Novēlu mums visiem, lai Maijas vārdi kļūst par iedrošinājumu meklēt ceļu, kurš ir mūsos pašos."

Grāmatas dizainu veidoja māksliniece Zane Ernštreite, ilustrācijām izmantoti Maijas mammas Birutas Bensones gleznu fragmenti. Rediģēšanas darbu veica dzejniece Zane Daugule un dzejnieks Māris Salējs, kurš, pabeidzot darbu,  atzīst: "Tā ir jūtu pilnbrieda grāmata. Pat atziņa, kas citubrīd būtu kaila, te ieguvusi personiskas, izdzīvotas pieredzes auru. Tā ir ticama un pirmreizīga. Dievs slēpjas detaļās. Īsta dzeja – intonācijā. Te tā ir."

Grāmata tiek izdota un svinēta ar uzņēmēju, Maijas draugu un  Liepājas pilsētas finansiālu atbalstu. "Esmu pateicīga ikvienam ceļabiedram ceļā uz grāmatu. Šis ceļš nebūtu iespējams bez tik daudzu ļaužu palīdzības un finansiālā ieguldījuma. Vēlreiz un vēlreiz piedzīvoju, ka grāmatas nosaukums "Adrese – tepat blakus" – nav tikai skaisti vārdi , bet – īpašs esības veids," tā Maija.