Beigusies Liepājas simfoniskā orķestra (LSO) mūziķu aptauja par "nākotnes diriģentu", kā portālam sacīja LSO valdes loceklis Uldis Lipskis. Vairākums izvēlējies sadarbību ar Ģintaru Rinkeviču.

Kā pastāstīja Lipskis, orķestranti aptaujā iesaistījušies aktīvi – nobalsojis 91% mūziķu, par vienu no trim piedāvātājiem kandidātiem – Lietuvas Nacionālā simfoniskā orķestra un Novosibirskas akadēmiskā simfoniskā orķestra galveno diriģenu Ģintaru Rinkeviču – nobalsoja 57,75%.

"Tas nozīmē, ka orķestris vēlas spert nākamo soli uz priekšu, vēlas tālāku izaugsmi," sacīja Lipskis. "Pagaidām orķestris tikai izteicis savu gribu, Rinkevičs ir piekritis, taču vēl būs jāslēdz līgums".

Pēc Lipska sacītā, simpātijas ir abpusējas – arī Rinkevičs, ar kuru orķestris sadarbojies vairākkārt, ir atzinis, ka Liepājas orķestris viņam ārkārtīgi patīk.

LSO plāno uzaicināt Rinkeviču diriģēt nākamā gada "Liepājas vasaras" koncertus, diriģents arī solījis būt klāt augustā, kad orķestris atskaņos Ērika Ešenvalda "Ziemeļu gaismu", bet līgumu plānots slēgt ar nākamā gada rudeni – kad beigsies pašreizējā diriģenta Atvara Lakstīgalas līgums.

"Tas nenozīmē, ka grasāmies pārtraukt sadarbību ar Atvaru Lakstīgalu, viņš diriģēs gan Pētera Vaska 3.simfoniju, gan Jāņa Ivanova skaņdarbus," sacīja Lipskis.

Portāls jau rakstīja: lai savlaicīgi varētu sākt sarunas ar iespējamo diriģenta kandidātu, Liepājas simfoniskajā orķestrī notika mūziķu aptauja.

"Ir pienācis brīdis orķestrim nopietni domāt par nākotnes diriģentu, jo Atvaram Lakstīgalam spēkā esošais līgums beigsies nākamā gada vasaras beigās. Gads un pāris mēneši ir ļoti īss laiks gadījumā, ja orķestris nosliecas par labu pārmaiņām, jo tad ir jāveic vesela gūzma priekšdarbu, lai noformētu secīgu diriģentu maiņu," portālam skaidroja orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis.

"Tā ir absolūti pieņemta prakse Eiropas orķestros, būtībā savu līderi ievēl orķestris. Tā arī Nacionālajā orķestrī ievēlēja Andri Pogu."

Uz brīdi, kad beigsies noslēgtais līgums, Atvars Lakstīgala Liepājas orķestrī būs nostrādājis septiņus ar pusi gadus.

Uzziņa
Ģintars Rinkevičs ir viens no izcilākajiem lietuviešu diriģentiem, Nacionālās balvas ieguvējs un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas profesors, Lietuvas Nacionālā simfoniskā orķestra izveidotājs, mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Ģintars Rinkevičs ir trīs starptautisku konkursu uzvarētājs, koncertējis ar izciliem orķestriem un pasaulslaveniem izpildītājiem prestižākajās koncertzālēs.

Laikā no 1996. līdz 2003.gadam Ģintars Rinkevičs bijis Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents, bet no 2007.gada rudens līdz 2009.gada vasarai - galvenais viesdiriģents. Viņa vadībā tapušas tādas operas kā V.A.Mocarta "Burvju flauta", Dž.Verdi "Traviata", "Aīda", "Nabuko" un "Masku balle", D.Šostakoviča "Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta", R.Vāgnera "Klīstošais holandietis", G.Doniceti "Lucia di Lammermoor", R.Štrausa "Salome", P.Čaikovska "Jevgeņijs Oņegins", kā arī vairāki baleti. Ģintars Rinkevičs kļuvis par Lielās mūzikas balvas laureātu 1996. un 1999.gadā.

No 2002. līdz 2005.gadam Ģintars Rinkevičs bijis Malmes Operas un Muzikālā teātra galvenais diriģents. Stājies pie Berlīnes Simfoniķu, Veimāras Valsts kapellas, Kopenhāgenas Tivolī Simfoniskā orķestra, Sanktpēterburgas Filharmoniskā orķestra, Krievijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Krievijas Valsts simfoniskā orķestra diriģenta pults. Viņa vadībā notikušas operas izrādes Zalcburgā, Karaliskajā Alberta zālē Londonā, Elizejas lauku teātrī Parīzē, Taivānā un Honkongā. Bijis pastāvīgs viesis Krievijas Valsts Akadēmiskajā Lielajā teātrī Maskavā kopš 2003.gada.

Ģintars Rinkevičs turpina strādāt Lietuvā, iestudējot operas Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī, sadarbojoties ar Lietuvas Valsts  simfoniskā orķestra galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja statusā, kā arī strādājot par pasniedzēju Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā. Ģintars Rinkevičs nodarbojas ar lietuviešu oriģinālmūzikas popularizēšanu. Viņš uzstājies kopā ar tādiem slaveniem māksliniekiem kā Violeta Urmana, Sergejs Larins, Vorens Moks, Gidons Krēmers, Pīters Donahjū, Davids Gerings, Jurijs Bašmets, Natālija Gūtmane, Oļegs Kagans u.c.

Ģintars Rinkevičs ir Novosibirskas akadēmiskā simfoniskā orķestra galvenais diriģents.

www.gintarasrinkevicius.lt