Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) piektdien, 25.septembrī, sāks jauno, neatkārtojamu un vēsturisku sezonu, ko iezīmē orķestra 135. jubileja un pārcelšanās uz jaunu mājvietu

Par jaunumiem žurnālistus trešdien, 23.septembrī, vēl vecajās mājās – Graudu ielas koncertzālē – informēja koncertzāles apsaimniekotājas SIA "Lielais dzintars" valdes locekle Baiba Bože, orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Atvars Lakstīgala un orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis.

Orķestrantiem nemaz nav laika atvilkt elpu pēc 19. un 20.septembrī veiksmīgi nospēlētajiem koncertiem Baku Valsts filharmonijā, Azerbaidžānā, jo jāgatavojas 135.sezonas atklāšanas koncertam Latviešu biedrības namā, sacīja Lipskis.

Atvadīsies gaiši un ar cerību
Runājot par orķestra jubileju, Lipskis atzina, ka ir jāpiemin trīs pīlāri, uz kuriem balstās Liepājas orķestris: tā izveidotājs un diriģents trīsdesmit gadu garumā Hanss Hohapfels, Valdis Vikmanis, kurš orķestri vadīja četrdesmit gadus, un Imants Resnis, kurš ne tikai 17 gadus bija orķestra vadītājs, bet kurš savā ziņā arī ielika pamatus jaunuzceltajai koncertzālei "Lielais dzintars".

Orķestra 135.sezonas atklāšanas koncerts reizē būs arī orķestra pateicība savai līdzšinējai koncertzālei – Liepājas Latviešu biedrības namam, atzina Lipskis. Pēc tam orķestris vēl tikai oktobra beigās piedalīsies Biedrības nama jubilejas koncertā, bet citādi tas jau muzicēs jaunajā mājvietā.

Orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala pastāstīja, ka sezonas atklāšanas koncerta programmai izraudzīts Riharda Dubras jaundarbs "Otrā simfonija", kas vienlaikus būs pirmais darbs orķestra iecerētajam 12 simfoniju ciklam par godu Latvijas simtgadei.

Šajā sezonā plānots arī pielikt punktu iepriekšējam, 12 Liepājas koncertu ciklam, no kuriem vēl taps divi pēdējie, kuru autori būs Platons Burovickis un Artūrs Maskats.

Sezonas atklāšanas koncerta programmā iekļautas arī Riharda Štrausa "Četras pēdējās dziesmas", ko orķestris atskaņos kopā ar liepājnieci, jauno soprāni Margaritu Vilsoni.

"Štrausa dziesmas nav atvadas, tā ir gaiša, cerību pilna mūzika," smaidot sacīja Atvars Lakstīgala.

Koncertā skanēs arī šosezon maz spēlētais Pēteris Čaikovskis – uvertīra-fantāzija "Romeo un Džuljeta".

"Atklāšanas koncerta programmu centāmies veidot krāšņu, skaistu un iespaidiem bagātu," bilda Lakstīgala.

Sākot sezonu, orķestris arī atjaunojis logotipu un, pateicoties Kultūras ministrijai, sācis šūdināt jaunus tērpus. Šai dāvanai Lipskis pieskaita arī piecus jaunos trompetes, mežragu un divas augstas klases klarnetes, ko orķestris ieguvis savā īpašumā.

Iesildīs ligzdiņu
Tuvāko pāris nedēļu laikā gaidāmo orķestra pārcelšanos uz "Lielo dzintaru" Lipskis nodēvēja par "pēdējās simtgades lielāko notikumu". Orķestris jau iemēģinājis jauno zāli, un, Lipska vārdiem runājot, "akustika tur ir kā radīta kvalitatīvas mūzikas baudīšanai – būs dzirdams katrs instruments atsevišķi un viss orķestris kopā". Lipskis prognozēja, ka šāda zāle provocēs plašu piedāvājumu klāstu, un tajā spēlēt vēlēsies ne tikai visi Latvijas orķestri un solisti, bet arī ārvalstu viesi.

Lipskis: "Ar nepacietību gaidām šo radošo sacensību!"

Arī SIA "Lielais dzintars" vadītāja Baiba Bože uzsvēra, ka koncertzāle ļaus aicināt ārvalstu māksliniekus, tā sniedzot klausītājiem iespēju salīdzināt un novērtēt pašu orķestra sasniegumus.

Bože informēja, ka atklāšanas programma paredzēta ne tikai lielajai, bet katrai zālei. Kā pirmā, 17.oktobrī, klausītājus gaidīs kamerzāle, kuru pēc Lakstīgalas sacītā orķestris atklās "ar ļoti skaistu programmu, ko izpildīs viena no labākajām Baltijas valstu vijolniecēm Ilze Zariņa, Liepājas stīgu kvartets un orķestra stīgu un pūšamo instrumentu grupas".

6.novembrī paredzēts vērienīgs lielās zāles atklāšanas koncerts – ar Latvijas, Kurzemes un Liepājas komponistu darbiem, tostarp Agra Engelmaņa opusa pirmatskaņojumu, un, protams, pasaules klasiku – Bēthovena 9.simfoniju, kas dos iespēju sevi parādīt arī izcilajiem Liepājas koriem.

Šim koncertam 18.novembrī sekos Valsts svētku koncerts ar grupas "Remix" un Liepājas simfoniskā orķestra piedalīšanos, kā arī citi, tostarp Jēkaba Ozoliņa jubilejas koncerts, bet gads noslēgsies ar Jaungada koncertu, kurā skanēs Endrjū Loida Vēbera un citu populāru autoru darbi.

Liepāja var būt lepna, ka tai ir savs orķestris, jo citās Latvijas pilsētās ar jaunajām koncertzālēm tā nav, un nav arī visās Eiropas pilsētās, atzina Bože.

"Ar biļešu tirgošanu labi sokas," runājot par "Lielā dzintara" atklāšanas koncertiem, piebilda Bože.

Uldis Lipskis atklāja, ka orķestris negrasās mainīt tradīciju nest Liepājas vārdu pasaulē, kā tas jau noticis, sniedzot koncertus Azerbaidžāna, Ķīna, Indija, Japāna, taču tuvāko pāris gadu laikā akcents tomēr tikšot pārlikts uz koncertēšanu Liepājā, koncertzālē "Lielais dzintars".

"Iesildīsim mūsu ligzdiņu," pajokoja orķestra valdes pārstāvis.

Tradicionāli tomēr tiks turpināti arī Liepājas koncerti Rundāles pilī, un vēl šogad orķestris divreiz dosies uz Lietuvu – lai 1.oktobrī atklātu Viļņas jauno koncertzāli un pēc tam uzstātos arī Kauņā.