Rīgā Lielajā ģildē sestdienas vakarā LSO sadarbībā ar vīru kori "Gaudeamus" diriģenta Ivara Cinkusa vadībā pirmatskaņos Latvijā Johannesa Brāmsa dramatisko kantāti "Rinaldo" tenoram, vīru korim un simfoniskajam orķestrim.

To aģentūrai BNS pavēstīja LSO sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Vēvere.

Rinaldo lomai izraudzīts viens no Eiropā atzītākajiem tenoriem – Mati Turi.

Johans Volfgangs Gēte savas poēmas "Rinaldo" tekstu ir balstījis itāliešu 16.gadsimta dzejnieka Torkato Taso eposā "Atbrīvotā Jeruzāleme" ("La Gerusalemme liberata") vienā epizodē. Tā vēsta par pirmā Krusta gājiena bruņinieka Rinaldo krišanu raganas Armidas mīlas valgos un to, kā viņa kareivji, to atrodot, aicina viņu atgriezties pie saviem kristieša pienākumiem. Kantāte veidota kā saruna starp Rinaldo un viņa kareivjiem. Lai arī iesācis kantāti piecus gadus ātrāk, Brāmss to pabeidza tikai 1868.gadā, sava "Vācu rekviēma" spožo panākumu iedvesmots, informēja Vēvere.

Vēl nesen Liepājas simfoniskais orķestris un Cinkuss sadarbojās vairākās programmās, kur atskaņoja Igora Stravinska, Pētera Butāna un Imanta Kalniņa mūziku. Arī ar Rīgas Tehniskās universitātes vīru kori "Gaudeamus" savulaik orķestris sadarbojies vairākkārt.

Koncertā izskanēs arī Brāmsa laikabiedra Johana Štrausa dēla valšu kaleidoskops "Pie skaistās, zilās Donavas".