Liepājas pārstāvniecībā Rīgā no 4.janvāra skatāma izlase no Rudzīšu ģimenes gleznu kopas "Ģimene". Gleznas svin gada jubileju, 2016.gadā tās tikušas izstādītas vairākas pilsētās.

Kā teikts pašvaldības mājaslapā, gleznas izstādītas Cīravā – Agneses bērnības vasaru zemē, Kazdangā – Jāņa delverīgo zēna gadu karaļvalstī un Liepājā – Terēzes Marijas dzimtajā pilsētā un deviņu pakalnu pilsētā Talsos.

Tagad kārta pienākusi Rīgai. Agnese, Terēze Marija un Jānis Rudzīši ir savas pilsētas – Liepājas fani un goda lieta ir parādīt savu varējumu Latvijas galvaspilsētā.

Agnese Rudzīte (bij. Matisone) ir mākslas maģistre, titula "Gada liepājnieks 2015" un "Liepājas kultūras balvas 2015" ieguvēja, tādēļ Agnese pateicībā un ar lielu pienākuma apziņu viesojas Rīgas Liepājas saliņā.

Balvas Agnese ieguva par 2015.gadā radīto taktilo (taustāmo, klausāmo) darbu izstādi "Aiztikt drīkst nebaidīties" neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem, kas tika eksponēta Rīgā, Ventspilī un Liepājā. Personālizstādē "Plaisa" Liepājas muzejā šis sociāli virzītais projekts piedzīvoja savu atskaites punktu un tika iecerēts kā tilts starp cilvēkiem. Muzejā Agnese novadīja 12 atvērtās nodarbības par taustāmās mākslas radīšanu 290 bērniem un jauniešiem, tādā veidā veicinot izpratni un spēju sajust.

Izstādē apskatāmajās gleznās māksliniece turpina stirnas tēmu, jo Agneses ilustrācijas tika atzītas par atbilstošākajām Japānas rīkotajā konkursā. Grāmatā "Par stirnu pārvērstā princese" tika izmantotas tikai daļa no ilustrācijām, tādēļ stirnas tēma palika līdz galam neizstāstīta.

Lai gan autori ir trīs, vērīgs skatītājs pamanīs kopsakarības radītajos darbos. Gleznas tapušas mijiedarbojoties vienam ar otru, vienā telpā un dažreiz pat vienlaicīgi. Uz jautājumu, vai ir kas svarīgāks par ģimeni, Agnese, Terēze un Jānis atbild – ģimene ir pirmā vietā.

Sešgadīgā Terēze Marija ir ģimenes saules stariņš. Arī viņa savas emocijas izpauž zīmējot un gleznojot. Formāti ir sākot no mazām līmlapiņām līdz dzīvokļa sienām. Izstādei atlasīti optimālākie darbu izmēri. Terēzes mīļākās krāsas ir rozā, violeta un sarkana. Terēzei patīk saulainas dienas, garšo saldējums un labi jūtas visos gadalaikos. Visskaistākās puķes, Terēzesprāt, ir rozes, kumelītes un pienenes. Mazai meitenei patīk daudz sapņot, sacerēt pasakas un rotaļāties ar vecvecākiem. Pieaugot, Terēze būs dzīvnieku friziere. Lielu prieku sagādā burtu, ciparu pasaule un domas par gaidāmajiem skolas soļiem 1.klasē. Visvairāk par visu Terēze mīl mammu.

Savukārt, Jānis Rudzītis ir iedvesmas avots pats par sevi. Enerģisks optimists, mīl cilvēkus, dzīvi un apčubina katru kaķi, ko satiek uz ielas. Tieši gaišais skats uz dzīvi pusaudža gados palīdzējis Jānim uzvarēt ļaunu slimību un atgūt vietu dzīves plūsmā. Jānis jau 15 gadus ir Liepājas 8.vidusskolas kulturoloģijas, vizuālās mākslas, mājturības un tehnoloģiju skolotājs. Savulaik ieguvis Lietišķās mākslas un dizaina skolotāja profesiju Liepājas Universitātē, turpat arī tapis par Izglītības un darba vadības maģistru. Studiju gados Jānis aktīvi piedalījies dažādās kopizstādēs un ar mākslu saistītās aktivitātēs. Simtprocentīgi veltījis sevi jaunās paaudzes izglītošanā, cenšoties katrā saskatīt talanta dzirksti un motivējot strādāt kreatīvi. Paralēli darbam Liepājas 8.vidusskolā, Jānis savulaik strādājis arī A.Spāģa Dunalkas pamatskolā, vēloties izaicināt sevi ārpus komforta zonas. Ne velti Jānis saņēmis Liepājas Gada labākā skolotāja titulu 2008., 2013., 2015.gadā.