Savu pirmo vizuālās mākslas izstādi "Pavasara atmoda" ne bez neliela incidenta piektdien, 28.martā, Liepājas muzejā atklāja biedrība "Mākslas kolēģi".

Liepājas mākslinieku biedrība "Mākslas kolēģi" dibināta 2014.gada janvārī, un tās vadītājs ir mākslinieks Pēteris Taukulis.

Liepājas mākslinieku pavasara kopizstāde (kādreiz – tikpat tradicionāla, cik rudens izstāde) "Pavasara atmoda" ir pirmā biedrības rīkotā izstāde.

Biedrība, kas sevi sauc par demokrātisku, ik svētdienu pulksten 16 tiekas Liepājas muzeja Ratnīcas zālē, un uz šīm pēcpusdienām Pēteris Taukulis laipni aicina ikvienu mākslinieku un mākslas mīļotāju.
"Līdz šim mēs veidojām attiecības ar priekšmetiem, ir pienācis laiks veidot attiecības ar cilvēkiem," biedrības moto skaidro Pēteris Taukulis, arī katru biedrības sanākšanu piedāvājot uztvert kā mākslas darbu, kas tiek radīts no sanākušo cilvēku savstarpējām attiecībām.

Kopā ar Pēteri Taukuli biedrības valdē darbojas arī mākslinieki Dzintra Vīriņa un Mārtiņš Krūmiņš. Šobrīd biedrībā apvienojušies apmēram 20 mākslinieku, tostarp gan "klasiķi" –  Aldis Kļaviņš, Benita Bitāne, gan pavisam jaunie un pat amatieri, piemēram, aktieris Edgars Pujāts (par kura izstādīto darbu visnotaļ atzinīgi izteicās Benita Bitāne). Taču biedrība noteikti augs, jo ir ļoti demokrātiska un atvērta, uzskata Pēteris Taukulis.

"Ilksīs mēs liekam profesionāļus, bet ratos var sēsties katrs," portālam sacīja "Mākslas kolēģu" vadītājs.

Tikpat demokrātiska, cik biedrība, ir arī ekspozīcija "Pavasara atmoda", kurā līdzās meistariem skatāmi arī naivi un varbūt mazāk profesionāli darbi. Toties dažādība ir liela, un tas ļoti patika gan domes priekšsēdētāja vietniekam Jurijam Hadarovičam (kultūras un izglītības jomas vadītājs Vilnis Vitkovskis nebija klāt) un kultūras pārvaldes vadītājam Jurim Jirgenam, gan izstādes apmeklētājai Lidijai Gūtmanei.

Arī izstādes iekārtojums ir dzīvespriecīgs un pavasarīgi košs.

Lai gan vairums biedrības biedru un izstādes autoru bija priecīgi un apmierināti, tādi nebija visi – mākslinieks Andris Millers, kura viens darbs nebija ticis ekspozīcijā, saskaitās ne pa jokam, un klātesošajiem skaļi paziņoja, ka "tā nav nekāda demokrātija, ja visu nosaka viena netalantīga sieviete!".   Millers teicās pamest "Mākslas kolēģus". No mākslinieku sarunām bija noprotams, ka viņš nav vienīgais, kurš jūtas apvainots.

Pēteris Taukulis nelielo incidentu uztvēra ļoti saprotoši, secinot, ka "tāda jau ir tā pavasara atmoda!", un pauda cerību, ka viss ar laiku nokārtosies.

"Mākslas kolēģu" rīkotā vizuālās mākslas izstāde muzeja lielajā izstāžu zālē būs skatāma līdz 18.maijam. Tajā ar aptuveni 60 darbiem piedalās vairāk nekā 30 mākslinieki.