Pasākuma "Zelta griezums" ietvaros piektdien, 9.maijā, pulksten 16 Dizaina un mākslas vidusskolas (LDMV) zālē, Alejas ielā 18/20 atklās mākslinieces Velgas Gūtmanes personālizstādi.

Ik gadu ar profesionālās izcilības balvu "Zelta griezums" tiek apbalvotas personības par izcilu sniegumu un ieguldīto darbu kultūras jomā. Šogad balva "Zelta griezums" tiks pasniegta māksliniecei, ilggadējai Liepājas Bērnu mākslas skolas gleznošanas skolotājai Velgai Gūtmanei. Tam par godu skolas zālē tiks atklāta arī mākslinieces personālizstāde, informē Izstādes kuratore, LDMV direktores vietniece radošajā darbā Sandra Zāle-Zālīte.

Velga Gūtmane ir arī Liepājas lietišķās mākslas vidusskolas absolvente, 1963.gadā beigusi Dekoratīvās noformēšanas nodaļu. Jau no 1960.gada piedalās izstādēs Liepājā, Klaipēdā, Šveicē. Darbi atrodas privātkolekcijās daudzās pasaules valstīs. Velga Gūtmane glezno pasteļus, viņai tuvi ir reliģiskie motīvi, ainavas, reālistiskas un abstraktas kompozīcijas. Mīļākā tēma – putni, ziedi.

Vairāk nekā 10 gadus strādājusi par zīmēšanas skolotāju Liepājas Bērnu mākslas skolā. Skolotājas amats Velgai Gūtmanei ir ļoti piemērots, jo viņa prot bērnus atraisīt, iedrošināt radošām izpausmēm un, pats galvenais, viņa bērnus ļoti mīl. "Bērni savos darbos ir tik atraisīti un patiesi, ka pat lieli mākslinieki neko tādu atkārtot nav spējīgi," saka māksliniece. Spēju strādāt ar bērniem Velgā Gūtmanē atklāja toreizējais Bērnu mākslas skolas direktors Alberts Eglītis. Velga Gūtmane savus audzēkņus uztver kā personības. "Esmu kā liels bērns starp viņiem. Un tad tā attīstība notiek. Es ar viņiem aprunājos. Man patīk viņos klausīties. Ja mazais ir tik ārkārtīgi atklāts, man ir jābūt viņam pretī tieši tikpat atklātai. Man bērns ir jāuztver kā ļoti liela individualitāte," atklāj māksliniece.

Velgas Gūtmanes audzēkņi sekmīgi piedalījušies dažādās izstādēs un konkursos, kur guvuši labus rezultātus. Vairākus gadus pēc kārtas studijas audzēkņi gatavojuši Ziemassvētku apsveikumu kartītes pilsētas domes ikgadējam kartīšu konkursam. Kartītes aizceļojušas gan pie tā laika Valsts prezidentes Vairas Vīķes Freibergas un valdības amatpersonām, gan pie sadarbības partneriem Latvijā un ārvalstīs.

2013. gadā Liepājas muzejā tika svinēta Velgas Gūtmanes 70 gadu jubileja, atklājot izstādi "Smalkās līnijas". Šogad sirsnīgo mākslinieci sumina Liepājas Dizaina un mākslas vidusskola.