Trešdien, 31.maijā, galerijas "Klints" saimnieki Liepājas muzeja trijās pirmā stāva zālēs atklāja "Liepājas marīnas’16" darbu izlases ekspozīciju.

Kā izstādi atklājot sacīja viens no plenēra rīkotājiem, Aivars Kleins, "Liepājas marīnai" šogad aprit tieši desmit gadi, jo pirmo reizi plenērs ar šādu nosaukumu notika 2007.gadā, pirms tam šis pats plenērs norisinājās ar nosaukumu "Pilsēta un jūra". Tagad nosaukums "Pilsēta un jūra" atkal tiek izmantots tikai jubileju reizēs, ar vieglu ironiju atzina Kleins. Kāpēc? "Tāpēc, ka pilsētas gleznieciskums iet mazumā"...

Šoreiz izstādei atvēlētās trīs nelielās muzeja telpas, nevis viena, kā iepriekš, vieglāk ļāvušas sagrupēt trīsdesmit autoru nu jau solīdos rāmjos noformētos plenēra darbus, arī apgaismojums šajās zālēs esot ideāls, atzina plenēra rīkotājs.

Raksturojot ekspozīciju, Aivars Kleins salīdzināja to ar kaleidoskopu – kā plenēra "akmentiņi" sakrīt, tāda bilde arī iznāk.

Nupat jau Kleiniem jāsāk priekšdarbi šās vasaras plenēram, kas paredzēts no 3. līdz 8.jūlijam un kas noslēgsies vienlaikus ar Jūras svētku norisi.

"Šogad dalībnieku būs vēl vairāk – jau pieteikušies 37, trešdaļa no kuriem ir jauni," pastāstīja Kleins. Vakaros māksliniekus varēs sastapt Jūrskolas kopmītņu tuvumā, jo šoreiz tās būs plenēra dalībnieku mājas.

Piekto gadu reizē ar "lielo mākslinieku" plenēru risināsies arī "Mazā marīna", ko rīko "Mākslas pasāža RADI".

Izstādē skatāma arī Roberta Vītola pērnvasar veidotā videofilma par plenēru. Tās autors no Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes saņēma dāvanu – Viļna Bulava gleznu, kas tapusi vienā no iepriekšējiem plenēriem.

Jau vēstīts, ka Aivara un Ingas Kleinu organizētais starptautiskais jūras glezniecības plenērs kļuvis par Liepājas vasaras kultūras dzīves neatņemamu sastāvdaļu, kura laikā mākslinieki no dažādām pasaules malām iemūžina Liepājas un tās apkārtnes ainavu un ļaudis, bieži vien liepājniekiem ļaujot ieraudzīt savu pilsētu no cita skatupunkta, reizēm ieraudzīt nepamanīto un reizēm vienkārši ļaujot kļūt lepniem par savas pilsētas skaistumu.

Liepājas plenērs ir viens no ilglaicīgākiem un vērienīgākiem plenēriem Latvijas mākslas vēsturē. Vienīgais tāda mēroga pasākums pilsētvidē.

2016.gadā plenērā, kurš bija jau 21. pēc kārtas, piedalījās vairāk nekā 30 gleznotāju un grafiķu no Latvijas – Liepājas, Ventspils, Rīgas, Jūrmalas, Lielvārdes, Madonas, un arī ārvalstīm –Šveices, Lietuvas un Baltkrievijas.

Izstādē skatāmi visu dalībnieku darbi gan liepājniekiem tik ierasto plenēra mākslinieku – Alda Kļaviņa, Andreja un Jura Ģērmaņu u. c., gan mazāk zināmu mākslinieku darbi. Šī plenēra laureāti – Aleksandrs Karpans no Baltkrievijas (skatītāju balva), Dzintars Adienis (Kultūras pārvaldes balva) un Olita Gulbe (plenēra rīkotāju balva) no Jūrmalas.

Darbi tapuši dažādās tehnikās – eļļas gleznojumi, akvareļi, guaša, pasteļu zīmējumi.

Plenēru "Liepājas marīna" atbalsta Liepājas Kultūras pārvalde, Liepājas SEZ pārvalde, Liepājas osta, Liepājas valsts tehnikums, kā arī privāti uzņēmēji.

Galerijas "Klints" rīkotā plenēra atlasīto darbu izstādes atklāšanu, kas notika trīs dienas pirms vēlēšanām, bija pagodinājuši ne tikai parastie izstāžu apmeklētāji, bet arī virkne Liepājas partijas deputātu kandidātu, sākot ar mēru Uldi Sesku, kurš bija atnesis dāvanu "Vīna studijas" iepakojumā, un diviem viņa vietniekiem (viens no kuriem – Vilnis Vitkovskis – gan piedalījās kā pašvaldībā atbildīgais par kultūras nozari), beidzot ar "UPTK" īpašnieku Zigurdu Kirhneru.

Izstāde apskatāma līdz 2. jūlijam. Ieeja bez maksas.