Otrdien, 11.jūlijā, Liepājas muzejā savu personālizstādi "Pasaules ainavas" atklāja Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesors un izcilais ainavists Aleksejs Naumovs.

Izstādes centrālajā vietā redzami divi pavisam svaigi audekli, skatāmi gan atsevišķi, gan kā viens darbs, ko mākslinieks radīja savas Liepājas izstādes atklāšanas dienā Liepājā, netālu no ziemeļu mola.Vietu gleznošanai viņam ieteicis muzejs, un, neraugoties uz stipro vēju, kas audeklus piepūtis kā buras, mākslinieks bija gandarīts par jaunatklāto Liepājas ainavu. Līdz šim esot gleznojis citur, piemēram, muzeja dārzā kādā 2010.gada lietainā dienā (par ko liecina arī lietus lāšu atstātās pēdas), bērniem vadot atklāto meistardarbnīcu. Pēc tam šis darbs izceļojies pa dažādām izstādēm un tagad atgriezies mājās – Liepājas muzejā. Starp citu, pavisam, jo mākslinieks gleznu publiski dāvināja muzejam.

Portālam irliepaja.lv mākslinieks atzina, ka šodien jūrmalā bijuši tikai "divi traki cilvēki – es un viens sērfotājs".

"Bet man bija prieks par zaļganīgo jūru, mani vispār interesē ūdens, tā attiecība pret debesīm... Un te ir noskaņa – pelēkais, zilais un okers. Ja tu uzliec trīs [krāsu] attiecību, tu vari darīt, ko gribi. Tā mani mācīja Indulis Zariņš. "

Mākslinieks noliedza, ka viņu vairāk interesē krāšņās un eksotiskās pasaules pilsētas ar spožu arhitektūru. Viņaprāt arī Liepājas jūrmala ar priedēm, kas mazliet izskatās pēc palmām, un ūdeni, kas bijis "kustīgs... ļoti", ir gleznošanas vērta.

Otrdien Liepājā tapušais darbs, iespējams, februārī būs apskatāms arī Naumova nākamajā izstādē, kas paredzēta Rīgā, Nacionālajā Mākslas muzejā.

Izstādes atklāšanā mākslinieks dalījās arī savos gleznotāja piedzīvojumos, kad strādāts gan mīnus 20 grādu aukstumā, krāsai sasalstot, gan plus 49 grādu karstumā, kad krāsa sakalst. Vienā gadījumā palīdzējis "grādīgais", kurā krāsa šķīdināta, otrā – ūdens, kas atdzesēts līdz plus 30 grādiem.

Liepājas izstādē skatāma virkne darbu, kas līdz šim vēl nekur nav rādīti – tās ir Antiļu salu ainavas, Sentropēza, ASV Kapitolijs un citas.

"Skaistas telpas, skaista pilsēta, brīnišķīgi cilvēki," ar šādiem vārdiem savu uzrunu noslēdza izstādes autors.

Ekspozīcijas atklāšanā mākslinieku sveica arī viņa kolēģis, liepājnieks Andris Vītoliņš, kurš ar Naumovu gan kopā gleznojis Azerbaidžānā un pavisam nesen – Floridā, gan, vēl bērns būdams, Aizrobežu mākslas muzejā pēc Naumova atgriešanās no Parīzes klausījies mākslinieka lekciju, uz kuru Vītoliņu aizvedusi... mamma. Savukārt jau daudz vēlāk tieši Naumovs uzrunājis Andri Vītoliņu, aicinot viņu kļūt par Mākslas akadēmijas mācībspēku.

Spēja mobilizēties un koncentrēties darbam pat tādos ekstrēmos laikapstākļos, kādi bijuši Floridā, ir tas, kas pēc Vītoliņa domām Naumovam palīdz tikt galā arī administratīvo darbu akadēmijā un darīt vēl citas lietas.

Liepājas mākslas vidusskolas vadītāja Smaida Rubeze izteica apbrīnu Naumova spējai "nemuļļāt", bet strādāt tempā, un izmantoja iespēju uzaicināt mākslinieku uz Liepāju rudenī, lai novadītu atklāto meistarklasi gan skolas pedagogiem, gan audzēkņiem, ko Naumovs arī laipni apsolīja.

Portāls jau rakstīja, ka izstāde notiek starptautiskā projekta "World cities. Live paintings" ietvaros, ko Naumovs kopā ar gleznotāju Kristapu Zariņu tiek realizēts jau vairākus gadus dažādās pasaules metropolēs un kultūrvēsturiski bagātajās Eiropas pilsētās – Honkongā, Ņujorkā, Maiami, Rīgā, Parīzē, Kannās, Nicā, Venēcijā, Burano, Budapeštā, Vīnē un citviet.

Naumovs absolvējis LMA Monumentālās glezniecības nodaļu. Strādājot LMA, regulāri piedalās starptautiskās izstādēs, simpozijos, apmaiņas programmās. Veidojis vairāk nekā 60 personālizstādes Latvijā un ārvalstīs, kā arī piedalījies vairākos desmitos grupu izstāžu.

2013. gadā nominēts "Purvīša balvai". Saņēmis Latvijas un ārvalstu apbalvojumus. 2012. gadā apbalvots ar Atzinības Krustu, 2004. gadā ar Itālijas Republikas prezidenta ordeni "Ordine al Merito della Republica Italiana Commendatore". Savukārt 2016. gadā viņam piešķirts Francijas Ordeņa mākslā un literatūrā kavaliera pakāpe, ar kuru līdz šim apbalvoti tādi kultūras un mākslas dižgari kā Tims Bērtons, Filips Glāss, Keita Blanšeta, Džūda Lovs, Bobs Dilans un Kailija Minoga.

Izstāde "Pasaules ainavas" Liepājas muzejā apskatāma līdz 6. augustam.