Pasaules koru olimpiādē Sakrālās mūzikas ar pavadījumu konkursā čempionu kategorijā Liepājas jauniešu koris “INTIS” izcīnījis sudraba medaļu.

Tā tika pasniegta pirmajā apbalvošanas ceremonijā sestdienas, 12.jūlija, vakarā.

Otrā apbalvošanas ceremonija, kurā tiks sumināti labākie sieviešu un bērnu kori, spiričuelu, popmūzikas un šovu kori, viendabīgie jauniešu kori, vīru kori un jauktie kori, "Arēnā Rīga" sākās svētdien, 13.jūlijā, un tajā sudraba diploms arī Nīcas skolēnu korim (diriģente Līga Amerika-Ansiņa).

Latvijas kori Pasaules koru olimpiādes čempionu konkursā izcīnījuši jau trīs zelta un desmit sudraba medaļas, kā arī piecus zelta un piecus sudraba diplomus atklātajā konkursā, ziņo  aģentūru LETA.

Pirmajā apbalvošanas ceremonijā "Arēnā Rīga" sestdienas vakarā tika paziņoti pirmie Pasaules koru olimpiādes uzvarētāji astoņās čempionu konkursa kategorijās, kas saņēma čempiona titulu un mākslinieces Olgas Šilovas veidoto čempiona balvu. Savukārt atklātā konkursa labākie saņem zelta, sudraba un bronzas diplomus.

Čempionu konkursos piedalās kori ar starptautisku konkursu pieredzi.

Jauniešu vīru koru grupā uzvarēja koris no Honkongas, par labāko zēnu kori nosaukts koris no Sverdlovskas, Krievijā, bet starp jauktajiem jauniešu koriem par labāko atzīts koris no Pretorijas, Dienvidāfrikas Republikā (DĀR).

Zelta medaļu jaukto jauniešu koru grupā izcīnīja Rīgas Valsts 1. Ģimnāzijas jauktais koris ar diriģentu Kasparu Vēveru.

Sakrālās mūzikas ar pavadījumu konkursā Latvija ieguva divas zelta un sešas sudraba medaļas.

Par čempionu šajā grupā kļuva koris no DĀR. Zelta medaļu saņēma koris "Via Stella" ar diriģenti Lieni Batņu un Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktais koris "Aura" ar diriģentu Edgaru Vītolu.

Sudraba medaļas ieguva Siguldas jauktais koris "Atvars" (diriģents Jānis Baltiņš), bērnu koris "Lielvārde" (diriģente Baiba Klepere), jauktais koris "Anima" (diriģents Kārlis Rūtentāls), Liepājas jauniešu koris "Intis" (diriģente Ilze Valce), jauktais kamerkoris "Matejs' (diriģenti Rudīte Tālberga un Māris Dravnieks) un Rīgas Valsts 1.Ģimnāzijas jauktais koris (diriģents Kaspars Vēvers).

"Barbershop" kvartetu kategorijā uzvarēja "KeyChord" no Nīderlandes, bet sudraba medaļu ieguva "Harmony 4 Riga" ar diriģentu Āriju Šķepastu. "Barbershop" koru grupā par čempionu kļuva koris "The Old Joe's Choir" no Šrilanka. Kāds koris no šīs valsts par olimpiādes uzvarētāju kļūst pirmo reizi.

Skatuviskā tautas mūzika konkursā uzvarēja studentu koris no Ķīnas, bet sudraba medaļas ieguva trīs Latvijas kori – Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktais koris "Aura" (diriģents Edgars Vītols), bērnu koris "Lielvārde" (diriģente Baiba Klepere) un jauniešu koris "Mēs lidosim…" (diriģente Liene Batņa).

Atklātā konkursa uzvarētāji tika nosaukti astoņās kategorijā. Zelta diplomus saņēma Jelgavas novada senioru koris "Gaisma" (diriģente Zita Kurševa), Rīgas Latviešu biedrības senioru koris "eReLBe" (diriģente Zaiga Lazdiņa), senioru koris "Atvasara" (diriģente Skaidrīte Pugača), koris "Vivat" (diriģenti Ināra Freimane un Jānis Veļičko) un jauktais koris "Vidzemīte" (diriģenti Dzidra Jēkabsone un Baiba Žēbina).

Savukārt pie sudraba diplomiem tika senioru sieviešu koris "Noktirne" (diriģente Ilga Bērziņa), senioru sieviešu koris "Atvasara" (diriģente Daiga Galeja), kamerkoris "Amadeus" (diriģente Inga Dziļuma), Ogres kultūra centra jauniešu koris (diriģentes Gunita Bičule un Daina Čudare) un Rīgas 84. vidusskolas jauktais koris "Harmonija" (diriģente Justīne Voitkeviča).

Jau ziņots, ka no 9.jūlija līdz 19.jūlijam Rīgā notiek 8.Pasaules koru olimpiāde. Tajā piedalās 460 kori, kuros ir 27 000 dziedātāju. Olimpiādes dalībnieki Latvijā viesojas no 73 valstīm piecos kontinentos.

Olimpiādes mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000.gada un notiek reizi divos gados. Pasaules koru olimpiādi Rīgā rīko nodibinājums "Rīga 2014" sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju "Interkultur".