Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde "Kultūras pārvalde" jau sesto gadu pēc kārtas izsludina konkursu par Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis".

Līdz 29. jūlijam Latvijas izdevniecības tiek aicinātas atrast atbilstošāko eseju vai prozas grāmatu, kas ne tikai ir tapusi un izdota pērnā gada otrajā pusē un šogad, bet arī ietver patriotisma, latviskuma, jūrniecības un sabiedrībā notiekošo procesu aktualizēšanu un popularizēšanu, savukārt, Latvijas mācību iestāžu audzēkņi aicināti iesniegt literāros darbus, kas atbilst konkursa moto "Krasta ļaudis", informē Kultūras pārvaldes attīstības projektu vadītāja Daira Bērtule.

Piemiņas balva "Krasta ļaudis" 2016 tiks piešķirta divās kategorijās:
– Par labāko grāmatu latviešu valodā 2015/2016;
– Par labāko skolu jaunatnes literāro darbu „ Krasta ļaudis" 2015/2016.

Nominācijai "Labākā grāmata rakstnieka Egona Līva piemiņas balvai" var izvirzīt prozas, eseju krājumus, kas tapuši laika posmā no 2015.gada 1. jūlija līdz 2016.gada 1. jūlijam. Grāmatas nominācijai "Labākā grāmata" var pieteikt juridiskas personas, rakstot uz e–pastu krasta.laudis@inbox.lv, ar norādi "Rakstnieka Egona Līva piemiņas balva".Grāmatas jāiesniedz trīs eksemplāros Latvijas Rakstnieku savienībā Rīgā, Lāčplēša 48/50 vai Liepājas Kultūras pārvaldē Liepājā, Rožu laukumā 5/6, 96. kab. Balvu fonds – 1000 eiro. Darbu vērtēšanas komisija ir tiesīga balvu fondu dalīt un pasniegt vairākām grāmatām.

Iesniegtos darbus izvērtēs Arno Jundze, rakstnieks un Latvijas Rakstnieku savienības valdes priekšsēdētājs; Anda Kuduma, Dr. philol., Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes docente; Sandra Vensko, rakstniece un Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas biroja vadītāja; Linda Zulmane, Mg. philol., Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes lektore un Juris Jirgens, Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūras pārvalde" vadītājs.

Tostarp nominācijai "Labākais skolu jaunatnes literārais darbs "Krasta ļaudis"" Latvijas vidusskolu/ģimnāziju skolēni, vidējo un speciālo mācību iestāžu audzēkņi (9. – 12. klašu grupa) aicināti iesniegt prozas darbus, kas atbilst konkursa moto "Krasta ļaudis" – jūra, jūrniecība, sabiedrībā notiekošie procesi. Darbi jāiesūta līdz 2016. gada 29. jūlijam elektroniski (e–pasts: krasta.laudis@inbox.lv), norādot autora vārdu, uzvārdu, skolu, klasi, skolotāja vārdu un uzvārdu, savu e–pastu, adresi, tālruņa numuru. Darbs jāiesniedz ar norādi "Rakstnieka Egona Līva 6. literārās prēmijas radošo darbu konkurss". Balvu fonds: 1.vieta – 100 eiro, 2.vieta – 70 eiro, 3.vieta – 45 eiro.

Iesniegtos skolēnu darbus vērtēs Normunds Dzintars, Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotājs un komisijas priekšsēdētājs, kā arī Baiba Lāma un Valda More – latviešu valodas un literatūras skolotājas.

Svinīga Egona Līva piemiņas balvas "Krasta ļaudis" pasniegšana notiks Liepājā 2015. gada 17. septembrī.

Egona Līva vārds ir nesaraujami saistīts ar Liepāju, jūru un tās tematiku. Rakstnieks aicināja savos darbos būt savas zemes patriotiem, neaizmirst jūrniecības nozīmi latviskuma saglabāšanā un valstiskuma nosargāšanā. Rakstnieka devums vēl joprojām ir spilgta lappuse latviešu rakstniecībā.

Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" organizē Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldi sadarbībā Latvijas Rakstnieku savienību, Liepājas Universitāti un Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācija.