Par finansiālu atbalstu Svētās Trīsvienības katedrāles atjaunošanai Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde plāno lemt, izskatot nākamā gada budžetu, informē LETA.

Kā izteicies SEZ pārvaldnieks Guntars Krieviņš, šā gada budžeta ietvaros tas vairs neesot iespējams.

Jūnija beigās SEZ no Evaņģēliski luteriskās baznīcas Liepājas diecēzes saņēmusi vēstuli, kurā Liepājas SEZ pārvalde aicināta piedalīties katedrāles atjaunošanā. SEZ valde vēstuli pieņēmusi zināšanai, akcentējot katedrāles nozīmi un nepieciešamību to saglabāt un atjaunot. Par konkrētāku SEZ atbalstu Dievnama atjaunošanai lems, plānojot nākamā gada SEZ budžetu.

Par līdzekļu apjomu, ko SEZ varētu novirzīt katedrāles atjaunošanas darbiem, kā informēja Krieviņš, vēl neesot zināms.

Jau ziņots, ka līgums starp Liepājas Sv.Trīsvienības evaņģēliski luterisko draudzi un Centrālo finanšu un līgumu aģentūru, kas paredz realizēt projektu "Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles ēkas konstruktīvās noturības saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla paaugstināšana", noslēgts aprīlī.

Projekta kopējās izmaksas ir ap 432 000 latu, no kurām ERAF finansējums ir 49,99%, bet pārējo finansējumu nodrošina Latvijas Evaņģēliski luteriskā Baznīca un Liepājas pašvaldība.

Renovācijas darbus plānots pabeigt 2014.gadā.

Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcai kā luterāņu vācu draudzes dievnamam pamatakmens likts 1742.gada 19.jūlijā. Dievnamu iesvētīja 1758.gada 5.decembrī. Torni pabeidza celt tikai 1866.gadā, tas ir gandrīz 55 metrus augsts.

Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas ērģeles vairākus gadu desmitus ir bijušas lielākās pasaulē. 1773.gadā Liepājas maģistrāts jaunas ērģeles pasūtīja vienam no tā laika labākajiem meistariem Eiropā – Heinriham Andreasam Konciusam no Halles Vācijā. 1779.gadā Konciuss 38 reģistru ērģeles oficiāli nodeva baznīcas ērģelniekam. Līdz 1912.gadam šīs ērģeles bija lielākās pasaulē.