Piektdien, 11. janvārī, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" atklāta mākslinieka Raida Kalniņa un viņa tēva, rakstnieks Vika (Viktora Kalniņa) pirmā dubultizstāde "Atpakaļ uz konstrukcijas laiku".

Izstāde koncertzāles mākslas telpā "Civita Nova" būs skatāma līdz 13. martam.

Dubultizstādes mērķis ir prezentēt ideju par garu pasaules tēliem kā savdabību "mākslīgo intelektu", kas ar cilvēka apziņu izspēlē dažādus jokus – manipulē, ietekmē, pārņem apkārtni, liek dzīvot citādi nekā iepriekš. "Mani interesē koptēls, kādu manā izpratnē uzbur daudzu literatūras, teātra un mākslas vēsturē sastopamo darbu noskaņa: "nelaime ir tuvu". Diezgan baisa, satraucoša, bet reizē iztēli ļoti rosinoša atmosfēra. Mani darbi ir kā daudzu konkrētu, vārdā nenosauktu opusu tēlainās pasaules attīstība, saplūsme, savstarpējās cīņas," stāsta Raids Kalniņš.

Līdzās mākslinieka Raida Kalniņa vizuālajiem un tēlnieciskajiem darbiem – zīmējumiem, skulptūrām, animācijām un instalācijām – izstādē lasāmi viņa tēva, rakstnieka Vika literāro darbu fragmenti un sinhronizētas vēstules. Tās atspoguļo tēva un dēla tēlaino saraksti, kas sākta jau Raida bērnībā. Izstādē skatāms arī abu mākslinieku kopdarbs – Vika performances video, ko "ilustrē" Raida scenogrāfija.

2015. gadā Raids Kalniņš galerijā "427" veidoja personālizstādi "Izlaušanās. Pazudušais bruņinieks". "Atpakaļ uz konstrukcijas laiku" tematiski turpina pirms trīs gadiem iesākto, bet piedāvā jaunus aspektus nelaimju pasaulē, kas, mākslinieka vārdiem, beigu beigās nemaz neesot tik drūma: "Tā ir paradoksālā izjūta, ko esmu uztvēris kopš mazām dienām: dzīvespriecīgas enerģijas klātbūtne drūmo, baiso, traģisko notikumu pasaulē."

Izstādi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko SIA "Lielais dzintars". "Lielā dzintara" mākslas telpas darba laiks: no pirmdienas līdz sestdienai pulksten 10 līdz 20, svētdienās – no 10 līdz 15. Ieeja izstādē – bezmaksas.