No Toruņas (Polija) starptautiskā teātru festivāla “Kontakt” ar iespaidiem un idejām mājās atgriezies Liepājas teātra vadītājs Herberts Laukšteins un teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Kā portālu informēja Zanda Borga, festivāls šajā Polijas vidienes pilsētā ar aptuveni 200 000 iedzīvotājiem šogad notika jau 21.reizi, pēdējos gados tas pārtapis biennālē, jo notiek reizi divos gados. Festivālu organizē Viļama Hožica teātris, un šogad tas bija pulcējis dalībniekus no dažādiem Eiropas teātriem, kā arī ap sešdesmit izrāžu vērtētāju no visas pasaules, ieskaitot ASV un Japānu.

Zanda Borga: “Lai gan teātru Toruņā ir tikai divi – Hožica un vēl leļļu teātris, pilsētā ir vairākas telpas, kurās iekārtota tā sautkā “melnā kaste”, proti, tās ir piemērotas teātra izrāžu spēlēšanai. Skaists bija arī festivāla rīkotājs, Hožica teātris – līdzās lielajai ēkai, tieši tādā pašā, tikai izmēros mazākā, ir teātra mazā zālē ar 150 – 200 vietām.”

Šajā reizē Liepājas teātris nepiedalījās festivālā. Latviju, ne pirmo reizi, Toruņā pārstāvēja Jaunais Rīgas teātris, šoreiz ar izrādi “Melnais piens”.

Zanda Borga: “Mūsu mērķi bija paskatīties, kādas ir Eiropas teātra aktualitātes, kā no organizatoriskās puses notiek šāds festivāls, un trešais, paskatīties, vai mūs neieinteresēs, kāda režisora darbs, ar kuru teātris tad varētu sadarboties. Tieši tā Herberts Laukšteins atrada režisoru Konstantīnu Bogomolovu, viņš festivālā “Zelta Maska” noskatījās vienu iestudējumu, ieinteresējās, noskatījās vēl vienu Bogomolova iestudējumu, un tad aicināja uz Liepāju.”

Toruņas festivāls viesrežisora meklējumos tomēr nav izrādījies īsti tas, kas vajadzīgs, – kā atzina Borga, festivāla izrāžu teātra valoda varētu nebūt piemērota mūsu skatītājiem.

Sekmīgāk veicies ar tēmu noskatīšanu, un vismaz vienu, piemērotu jauniešu auditorijai, Liepājas teātra pārstāvji atveduši sev līdzi.

“Tā bija turku dramaturga sarakstīta luga par vācu jauniešu problēmām, un mēs domājam, ka, sadarbībā ar kādu no latviešu dramaturgiem, varētu tapt līdzīgs darbs. Varbūt...”

Iespaidi esot vēl pārāk svaigi un arī daudz – kopumā noskatītas desmit izrādes, pa divām katru dienu – tādēļ viss vēl kārtīgi jāpārdomā, jāļauj iespaidiem “nosēsties”, spriež Zanda Borga.

Zanda Borga: “Herberts Laukšteins man iebilda, ka izrādei ir jāuzrunā uzreiz, tad, kad skaties, bet tik intensīvi un blīvi gūstot iespaidus, man emocijas bieži vien nāca tikai pēc tam.”

Liepājnieki cer, ka personīgie kontakti, kas tagad nodibināti, ļaus vieglāk atvilināt Toruņas festivāla rīkotājus arī uz Liepājas teātra izrādēm, un, kas zin, sagaidīt arī uzaicinājumu piedalīties festivālā “Kontakt”.

Pēdējais starptautiskais teātru festivāls, kurā līdz šim piedalījies Liepājas teātris, bija “Zelta maska” Maskavā, kur pērn tika rādītas divi iestudējumi –  “Hanana” un “Kauja pie...”.