Kopš novembra vidus Liepājas teātrī strādā režisors Jans Villems van den Boss (Lielbritānija), veidojot E.T.A. Hofmaņa pasaku pieaugušajiem "Zelta pods".

Sarežģītā un iespaidīgā iestudējuma pirmizrāde paredzēta 13.februārī.

E.T.A. Hofmanis ir viens no vācu literatūras ievērojamākajiem romantisma pārstāvjiem, kurš ieviesis pasaku noveles žanru. "Zelta pods" tiek uzlūkots par viņa labāko darbu! Kā visā viņa daiļradē, arī šajā darbā līdzās pastāv divas pasaules – reālā un mītiskā, nojaucot jebkādas robežas starp realitāti un fantāziju.

Šis ir stāsts par studentu Anselmu, kurš, zaļo čūskiņu dziesmu savaldzināts, iemīlēsies daiļajā Serpentīnā, pat nenojaušot, kādas brīnumu un smieklu pilnas pasaules durvis pavērs šīs jūtas… Izrāde būs maģiskuma un fantāzijas elementu pilna, sola režisors. Iestudējums top kā savdabīgs dramatiskās izrādes un mūzikla mikslis – daļa no stāsta tiks izstāstīta, daļa izdziedāta.

"Šis stāsts man kā režisoram ir aizraujošs izaicinājums," savu izvēli iestudēt "Zelta podu" pamato J.V. van den Boss. "Darbs mani fascinē daudzos veidos – stāstā iekodētais maģiskums un fantāzijas elementi to atšķir no vienkārši ikdienišķa stāsta. Es mīlu pasakas, it īpaši tās, kurām es – pieaugušais – esmu mērķauditorija, savukārt kā dramaturgam man patīk konflikti, it īpaši, kad tos veido materiālās un garīgās pasaules sadure; kā režisoram man patīk jaukt stilus, veidot teatrālas kolāžas un galu galā – gan kā režisoram, gan kā bērnam, kas joprojām mīt manī, man laiku pa laikam patīk aizbēgt no realitātes un kļūt par daļu no fikcijas".

"Zelta pods" ir pirmais režisora Jana Villema van den Bosa iestudējums Liepājas teātrī, lai arī skatītājiem viņa vārds nav svešs; līdz šim režisors sadarbojies ar Dailes teātri, veidojot tādus iestudējumus kā "Vējiem līdzi", "Amadejs", "Slazdā" u.c.

Arī aktieriem šī ir jauna un unikāla pieredze, gandrīz katrs no viņiem iejutīsies vairākās lomās. Studentu Anselmu iestudējumā atveidos Rolands Beķeris, pārējās lomās – Inese Kučinska, Egons Dombrovskis, Anete Berķe, Kaspars Kārkliņš, Ģirts Lukevics, Everita Pjata, Mārtiņš Kalita, Pēteris Lapiņš, Sigita Jevgļevska, Ilze Jura, Agnese Jēkabsone, Anda Albuže, Armands Kaušelis.

Lai radītu šo mītisko pasauli uz skatuves, iestudējuma tapšanā iesaistīti daudzi savas nozares profesionāļi – komponists Andris Vilcāns, dziesmu tekstu autors Andris Akmentiņš, scenogrāfs Māris Kalve, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfe Inga Raudinga, video mākslinieks Andris Vētra, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis un muzikālais vadītājs Normunds Kalniņš.