Liepājniece Silvija Ģibiete kopā ar otru tulci – Anitu Muitinieci – iztulkojušas starptautisku bestselleru "Totālais skurbums: Narkotikas Trešajā Reihā".

Grāmata jau iznākšanas pirmajā nedēļā grāmatnīcās "Jānis Roze" bija pārdotāko grāmatu Top 10.

Grāmatu "Totālais skurbums: Narkotikas Trešajā Reihā" klajā laidusi igauņu izdevniecība "Helios", tās autors ir vācietis Normans Olers.

Nacisti dēvēja sevi par morālās deģenerācijas pretiniekiem. Tomēr, kā atklāj Normans Olers, atsaucoties uz 457 avotiem, viss Trešais Reihs bija narkotiku caurvīts: kokaīnu, heroīnu, morfiju un, metamfetamīnu izmantoja visi, sākot no rūpnīcu strādniekiem, beidzot ar mājsaimniecēm. Kā stāsta Silvija Ģibiete, viena no tulkotājām, – narkotikas bija atrodamas pat veikalā nopērkamajās šokolādes konfektēs, jo tautai bija jābūt eiforijā.

Narkotikas bija arī būtisks karaspēka izturības elements, daļēji skaidrojot vācu uzvaru 1940.gadā.

Laikā, kad karš pavērsās pret Vāciju, neizvēlīgā narkotiku lietošana visaugstākajos līmeņos, ārsta Morela uzraudzībā jauktie potenciāli nāvējošie stimulantu kokteiļi, ko izmantoja Hitlers un viņa svīta, radīja apmulsumu un apgrūtināja lēmumu pieņemšanu. Lai gan narkotikas pašas par sevi nespēj izskaidrot Otrā pasaules kara notikumus vai tā iznākumu, Olers parāda – tās maina mūsu izpratni par to. "Totālais skurbums" ir būtisks iztrūkstošais fragments šajā stāstā.

Silvija Ģibiete portālam pastāstīja, ka no 277 lappusēm, pirmās 111 tulkojusi viņa, un tās bijušas "lielākās šausmas", ko viņai kā tulkotājai nācies pārlikt latviešu mēlē. Tulkotāja arī no sirds iesaka atturēt no grāmatas lasīšanas jaunāko paaudzi – "lai arī grāmata laba".

Grāmata "Totālais skurbums: Narkotikas Trešajā Reihā" nopērkama grāmatnīcās "Jānis Roze", tās cena 21,50 eiro.