Jau devtīto reizi Jūrkalnē norisinājās mākslas plenērs, kas noslēdzās 11. jūlijā ar krāšņu Ulda Balgas un Agra Dzilnas veidotās "uguns cepures" salūtu.

Jūrkalnes Tautas namā un pēc tam arī "Zaķu krogā" plenēra rīkotāji Igo un Gita Straustiņa kopā ar plenēra dalībniekiem un Ventspils novada domes vicemēru Māri Dadzi atklāja izstādi, kurā aplūkojams desmit plenēra dienu veikums.
Tikai divas dienas pirms plenēra noslēguma savu portretu izstādi Tautas namā bija noņēmis viens no plenēra dalībniekiem – Edijs Dukurs. Arī plenērā Dukuram bija tapuši vairāki portreti, piemēram, Maģo suitu dziedātājas un kolēģa, Kosovas gleznotāja Etema Baimaka (Ethem Baymak) portreti. Dukurs irliepaja.lv atzina, ka nupat jau viņš kalpojot vienlīdz līdzvērtīgi abām mūzām – gan mūzikai, gan mākslai.

Ražīgi bija strādājuši arī pārējie dalībnieki – Irina Tīre, Vita Sofija Poželaite (arī lieliska tulce no serbu valodas!), Sintija Gādiga, Ilze un Marta Dūdiņas, Etems Baimaks, Uldis Balga, Agris Dzilna, kā arī paši plenēra rīkotāji Igo un Gita Straustiņa. Tapuši gan akvareļi un pasteļi, gan eļļas gleznas un grafikas, gan fotogrāfijas cianotipijas tehnikā. Cits citu apdāvinājuši (Igo pasniedza katram špakteļa lāpstiņu ar Ginta Kūļa īpašu gravējumu) un apbēruši pateicības vārdiem, ieturējuši sātīgas vakariņas pie plenēra atbalstītājas "Zaķu kroga" saimnieces Evijas Andžānes-Kalniņas, "Maģo suitu" sievu braši apdziedāti, tumsai metoties, mākslinieki un izstāžu atklāšanas dalībnieki devās uz Jūrkalnes Ugunspļavu, lai vērotu pēdējo krāšņo mākslas darbu – cepures formas uguns skulptūru, ko bija veidojuši Uldis Balga (viņš arī Liepājas pērnā 18.Novembra Uguns rata autors) un Agris Dzilna.

Igo atzina, ka viņu priecē plenēra augšana plašumā un fakts, ka tas sāk kļūt atpazīstams gan Latvijā, gan ārpus tās. Šī notikuma dalībnieki savukārt visvairāk jūsmoja par Jūrkalnes dabu un cilvēkiem, ko iemūžinājuši savos darbos.

Plenēra izstādes būs aplūkojamas visu vasaru līdz septembra vidum, kad Jūrkalnē notiks ikgadējā Ābolu balle.

Jūrkalnes mākslas plenēru organizē biedrība "Vēju sēta". To 2010. gadā aizsāka mūziķis un mākslinieks Igo.