Lai savlaicīgi varētu sākt sarunas ar iespējamo diriģenta kandidātu, Liepājas simfoniskajā orķestrī šobrīd notiek mūziķu aptauja, kas beigsies 12.jūlijā. Tad būs skaidrs, vai pēc gada gaidāmas pārmaiņas vai ne.

"Ir pienācis brīdis orķestrim nopietni domāt par nākotnes diriģentu, jo Atvaram Lakstīgalam spēkā esošais līgums beigsies nākamā gada vasaras beigās. Gads un pāris mēneši ir ļoti īss laiks gadījumā, ja orķestris nosliecas par labu pārmaiņām, jo tad ir jāveic vesela gūzma priekšdarbu, lai noformētu secīgu diriģentu maiņu," portālam skaidroja orķestra valdes loceklis Uldis Lipskis.

Tieši tādēļ orķestrī šobrīd notiek aptauja. Jeb, kā saka Uldis Lipskis, orķestris šobrīd būvē savu nākotni.

"Tā ir absolūti pieņemta prakse Eiropas orķestros, būtībā savu līderi ievēl orķestris. Tā arī Nacionālajā orķestrī ievēlēja Andri Pogu."

Uz brīdi, kad beigsies noslēgtais līgums, Atvars Lakstīgala Liepājas orķestrī būs nostrādājis septiņus ar pusi gadus. Ko izlems orķestranti, būs zināms 12.jūlijā, kad noteiktas aptaujas beigas. Mūziķiem, pēc Lipska teiktā, dota iespēja izvēlēties starp trim kandidātiem, tajā skaitā Atvaru Lakstīgalu. Ar visiem trim veiktas iepriekšējas pārrunas par iespējamo sadarbību, lai nebūtu tā, ka "iebalsojam Marisu Jansonu un tad brīnāmies, ka viņš nenāk".

"Mūziķiem ir iespēja savā anketā balsot arī par modeli bez galvenā diriģenta – arī šāda prakse šur tur ir, kā arī katram mūziķim ir iespēja ierakstīt anketā citu, pašam savu priekšlikumu," pastāstīja Lipskis.

Aptaujai izmantota elektroniska anketēšanas sistēma, kurā nevar redzēt, kā kurš ir balsojis, taču ir kopsavilkums. Iespēja piedalīties balsošanā dota 80 mūziķiem, štatā esošajiem 76, kā arī to mūziķu, kuri patlaban atrodas legālā ilgstošā prombūtnē, piemēram, bērna kopšanas atvaļinājumā, aizvietotājiem.

"12.jūlijā noslēgsies aptaujas pirmā kārta, un, ja kāds no kandidātiem iegūs 51% balsu, tad uzskatīsim, ka orķestris ir parādījis savu izvēli un sāksim sarunas. Savukārt, ja būs kādi divi līderi ar 35% līdz 50% balsu katram, būs otra, jau sašaurināta balsošanas kārta."