26. septembrī Sanktpēterburgas (Krievija) muzejā "Erarta" tiks atklāta latviešu mākslinieku izstāde "Mūžīgā kustība", tajā arī liepājnieču darbi.

Izstāde "Mūžīgā kustība" (Večnoje dvižeņije), notiek pēc Sanktpēterburgā dzīvojošā uzņēmēja un mākslas kolekcionāra Raivja Zabja (daļu viņa kolekcijas liepājnieki ir redzējuši izstādē muzejā) iniciatīvas un arī "Mūžīgās kustības" darbu mazāko pusi veidos latviešu mākslinieku darbi no Zabja kolekcijas. Savukārt lielāko ekspozīcijas daļu – darbi, ko mākslinieki gleznojuši speciāli šai izstādei. Katram no sešiem uzaicinātajiem māksliniekiem bijis arī īpašs uzdevums – veidot savu versiju jeb repliku par kādu no latviešu klasiķu darbiem, pastāstīja Rīgā dzīvojošā liepājniece Līga Ķempe. Tas darīt ar mērķi iepazīstināt muzeja "Erarta" apmeklētājus ne tikai ar Latvijas mūsdienu mākslu un māksliniekiem, bet arī ar latviešu mākslas bagāto mantojumu.

Līga Ķempe, kura savos darbos daudz uzmanības velta sievietei, izvēlējusies gleznot repliku par Borisa Bērziņa darbiem, un viņai izdevies uzgleznot pat veselus četrus, nevis tikai vienu darbu. Tāpat tapušas četras jaunas lielformāta – 1,50 m x 1,50 m – gleznas, kas veltītas katram gadalaikam (nosacījums bijis, ka darbi nedrīkst būt mazāki par metrs reiz metrs). Divi Līgas Ķempes darbi izstādē būs no Raivja Zabja kolekcijas.

Savukārt otra liepājniece – Dace Dēliņa-Lipska, kuras suitu tēmai veltītais darbs izraudzīts arī izstādes plakātam, uz Sanktpēterburgu dosies ar trim jauniem darbiem, un trīs citi viņas darbi izstādē būs pārstāvēti no Zabja kolekcijas. Dace Dēliņa-Lipska savu repliku veidojusi par Kārļa Padega darbu.

Pārējie četri izstādes dalībnieki, kuri reprezentēs Krievijā Latvijas mākslas daudzveidību, ir Daiga Krūze, Atis Jākobsons, Kaspars Perskis un Ilgvars Zalāns, visi, tāpat kā abas liepājnieces, Latvijas Mākslas akadēmijas absolventi.
Kamēr mākslinieki vēl tikai auj kājas ceļam, viņu darbi ar diplomātisko pastu jau nogādāti Sanktpēterburgas muzejā, pastāstīja Dace Dēliņa-Lipska.

"Erarta", kas durvis vēra 2010.gada 30. septembrī, sevi reklamē kā "lielāko privāto laikmetīgās mākslas muzeju Krievijā".

Latviešu mākslinieku izstāde Sanktpēterburgā būs apskatāma  līdz 19.novembrim, Latvijas valsts dzimšanas dienai, un, kā portālam irliepaja.lv sacīja Līga Ķempe – "tā ir mana dāvana Latvijai".

Vairāk par galeriju un māksliniekiem Erarta.com.