No 7. līdz 9.augustam Jaunpiebalgas novada "Lielkrūzēs" notiks Vislatvijas dziesminieku saiets, kurā piedalīsies dziesminieki un dzejnieki no visiem Latvijas novadiem.

Tajā būs plaši pārstāvēta arī Liepāja, sākot ar Maiju Kalniņu un Austru Pumpuri, beidzot ar Ainaru Virgu un Matīsu Pavītolu, informē organizatoru pārstāve Sanita Stepena.

Saietā ar savu publiku satiksies dziesminieki un dzejnieki, uzrunājot klausītāju tiešā tuvumā spēcīgajā un latviskajā "Lielkrūžu" vidē – gan no lielās, kokā veidotās estrādes, gan koncertos un pasākumos zem klajas debess. Šogad saietā piedalīsies Ieva Akuratere un Ilze Grunte, Valdis Atāls, Haralds Sīmanis, Austra Pumpure un dažādu paaudžu austrasbērni, Uldis Ozols, Varis Vētra, Maija Kalniņa, Kārlis Kazāks, Uldis Kākulis, Matīss Pavītols, Jānis Cirvelis, Arnis Miltiņš, aktrise Indra Burkovska, Jānis Mājenieks, Gatis Vanags, Vilnis Punka, Dinārs Gulbis, Jorans Šteinhauers, Andžejs Beļēvičs, Jana Egle un Jānis Rūcis, Inese Kozuliņa, Dace Priedoliņa, Egons Pičners, Mikus Frišfelds, Vinsents Kūkojs un daudzi citi.

Lielkoncertos piedalīsies dzejnieki Amanda Aizpuriete, Leons Briedis, Valdis Bisenieks, Māris Salējs, Arvīds Ulme, Agita Draguna, Inta Riekstiņa, Iveta Ratinīka.

6. saietā dziesminieka stīgu sevī  ievibrēs arī mūziķi Ainars Virga un Andris Kivičs, atgādinot, ka mūzika ir māksla bez robežām un dziesminieks – mākslinieks, kurš ar balss un mūzikas instrumenta palīdzību dziesmās raisa klausītājā emocijas un pārdomas par esību un pamatvērtībām.

7. augusta vakaru pulksten 19 ieskandinās pirmais lielkoncerts. Pusnaktī –  tradicionālā nakts sadziedāšanās pie ugunskuriem – Tautasdziesmu ugunskura un Autordziesmas un dzejas ugunskura, kuru šogad kuplinās grāmatas atvēršanas svētki.

Zane Daugule: "2013. gada augustā pēc Dziesminieku saieta man kļuva žēl, ka izskan tik daudz labas dzejas un tā nekur netiek iemūžināta. Tieši tā esam nonākuši pie grāmatas "Tur dzimušais", kurā apkopota Saietā radusies, Saietam veltīta vai Saieta iedvesmota dzeja."

Grāmatas sastādītāji Zane Daugule un Māris Salējs grāmatiņu atvērs pie Autordziesmu un dzejas ugunskura. Minikoncertu, kuru veidos 15 no 26 grāmatas autoriem, atklās Valdis Atāls un Valdis Bisenieks.

2.daļā dzeju pie ugunskura lasīs autori Dainis Deigelis, Ieva Stūre – Stūriņa, Iveta Ratinīka, Aleksandra Žaggere, Daiga Gulbe, Raimonds Knesis un citi. Aicināts piedalīties ikviens, kuram ar savām dziesmām un dzeju ir, ko teikt.

Trešais dziesminieku ugunskurs pulcinās uz sadziedāšanos, izpildot dažādu laiku un autoru dziesmas, bet pie ceturtā ugunskura skanēs Imanta Kalniņa dziesmas, kuras kopā ar klātesošajiem izpildīs grupa "Jumis".

Pulksten vienos naktī  ar savu jauno programmu klausītājus uzrunās mūziķis un dziesminieks Guntis Veilands un grupa "Masti".

Sestdien, 8. augustā, dalībniekiem un klausītājiem radošajā darbnīcā "Dziesminieka darbistaba" būs iespēja mācīties dziesminieku dziesmas, sarunājoties un kopā muzicējot tuvāk iepazīt autoru un viņa pasaules redzējumu. Dienas ievadā, pulksten 11 – 12,  filozofiskā sarunā par dziesmu, dziesminieku, skatuvi un dvēseli ar savu auditoriju dalīsies Valdis Atāls.

Turpinājumā, pulksten 12 – 13, ar savām sirdsgudrajām un patiesajām dziesmām – Ēriks Loks.
Liepājnieks Matīss Pavītols, pulksten 13 – 14, ar klausītājiem dziedās gan savas, gan sava tēva dziesmas. Nodarbību cikla noslēgumā, pulksten 14 – 15, Dace Priedoliņa kopā ar interesentiem dziedās savas pašsacerētās dziesmas.

Saietā notiks arī latviskās dzīvesziņas skola, un dažādu amatu zinātāji dalīsies savās prasmēs.
Uldis Punkstiņš, Valmieras dievturu Beverīnas saimes vadītājs: "Latviskā dzīvesziņa ietver sevī grūtumu, prieku, tautas raksturu un dvēseli. Mūsu dzīve noris ne tikai Māriskajā horizontālē, tieši dziesminieki ir tie, kuri izdzied mūsdienu tautas dvēseli. Tās būtībā ir mūsu laika tautasdziesmas, un dziesminieki ir senās tautasdziesmas turpinātāji mūsdienās – ar mūsdienu izteiksmes līdzekļiem un mūsdienu domāšanu."
Dzīvesziņas skolā Latviešu folkloras krātuves pētnieks un stāstnieks Guntis Pakalns vēstīs par mutvārdu daiļradē  – teikās, pasakās un spoku stāstos –  ietverto tautas gudrību.
Andris Kapusts – folkloras kopas "Grodi" vadītājs – stāstīs par dziedāšanas tradīciju jēgu un nozīmi latviešu kultūrā.

Sestdien pusdienlaikā varēs tuvāk iepazīt "Lielkrūžu" vidi – būtisku saieta kopējās gaisotnes daļu. Dzejas, mūzikas un spēcīgās latviskās vides  kopskaņu visi interesenti izbaudīs dzejnieces un dziesminieces Janas Egles pulcināti, pusotrā stundā kājām izstaigājot Dzejas taku. Takas pieturās muzicēs dziesminieki Jānis Cirvelis, Jānis Rūcis, Maija Kalniņa, Zane Daugule. Savu dzeju lasīs Ineta Stadgale, Māris Salējs, Kristaps Vecgrāvis, Laura Andersone, Sanita Stepena, Valentīns, Arnis Mincenhofs, Linda Grundmane. Lielkrūžu saimnieka Guntara Dolmaņa  stāstījums vēstīs par saimniecības un Jaunpiebalgas vēsturi, ietverot sevī dažādus piedzīvojumus, ceļā varēs aplūkot īpašus objektus un dabas vietas. Sākums pulksten 12, tikšanās – pie Dzejas mājas. Taka radošā gaisotnē  aizvedīs gājējus uz Mīlestības saliņu, kur pulksten 14 sāksies Dzejas meditācija. Tajā piedalīsies dzejnieki un dziesminieki, lasot savus tekstus, vai citu autoru literāru darbu fragmentus, dzejas meditācijas tēmas – ritums, daba, mīlestība, iedvesmas avots.

Pulksten 15 skanējumu sāks jauno dziesminieku koncerts, pulksten 19 – otrais saieta lielkoncerts. Pulksten 23 estrādē muzicēs dziesminieku Pētera Draguna un Martas Kreituses veidotā grupa "Zāle".
Pusnaktī savus klausītājus priecēs saieta viesi – postfolkloras grupa "Iļģi".

Svētdien, 9. augustā, pulksten 12 "Lielkrūžu" kalnā pie ugunskura dziesmota atvadīšanās līdz nākamajam, jau 7. saietam.

Papildus informācija saieta mājas lapā www.saiets.lv.
Biļetes iespējams iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv