Portāla rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc Kārļa Zāles meta veidotais piemineklis Valsts Prezidentam Kārlim Ulmanim līdz Liepājai nemaz nenonāks.

Jau rakstījām, ka ziedotājiem un Kārļa Ulmaņa piederīgajiem ir iebildumi pret to, ka skulptūra, ko par saziedotiem līdzekļiem tēlniece Arta Dumpe izgatavoja pēc Kārļa Zāles meta un ko Liepājai izlēma dāvināt Rīgas Latviešu biedrība un Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds, tiks novietota pie 5.vidusskolas, nevis pilsētas centrā vai Vecās ostmalas promenādē, kā bija domāts sākumā.

Lēmumu par skulptūras novietošanu pie skolas pēc ilgas spriešanas un meklējumiem pieņēma pašvaldības izveidotā darba (ekspertu) grupa. Izglītības, kultūras un sporta komitejā pret to iebilda vienīgi opozīcijas pārstāve Linda Matisone (RP), uz domes sēdi jautājums pat netika virzīts.

Portālam kļuvis zināms, ka visdrīzāk pieminekļa dāvinātāji pieņems lēmumu monumentu Liepājai neatdot, jo cita pilsēta Vidzemes pusē, kurai arī ir vēsturiska saistība ar Kārļa Ulmaņa biogrāfiju, izrādījusi neapšaubāmu interesi par pieminekli un izteikusi daudz pievilcīgāku piedāvājumu par tā izvietošanu.

Rīgas Latviešu biedrības domniece Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna pagaidām nevēlējās sniegt komentārus, taču solīja, ka tuvākajās dienās informācija sekos.

Jau rakstījām, ka Latvijas brīvvalsts prezidenta Kārļa Ulmaņa piemineklis, ko sākotnēji bija plānots uzstādīt Turkmenistānas pilsētā Turkmenbašī (agrāk Krasnovodska), kur cietumā datēti pēdējie Ulmaņa Valsts drošības komitejas nopratināšanas protokoli un kur visticamāk viņš arī apglabāts, tomēr netiks vests uz turieni.

Lēmums pieņemts tāpēc, ka jau 2011.gadā sākušies sarežģījumi un kavēšanās ar pieminekļa uzstādīšanu Turkmenistānā.

Vienošanos par Kārļa Ulmaņa piemiņas zīmes uzstādīšanu Turkmenbašī savulaik panāca bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, valsts vizītes laikā Turkmenistānā tiekoties ar Turkmenistānas prezidentu Gurbanguldi Berdimuhamedovu.

Turkmenbaši paredzētais piemineklis Kārlim Ulmanim bija gatavs jau 2011.gada augusta beigās, un to bija plānots uzstādīt 2013. – 2014.gadā.

2012.gada pavasarī Stirna aicināja apsvērt iespēju izveidoto piemiņas zīmi Ulmanim novietot Liepājā, kur 1919.gada aprīlī, jaunajai Latvijas Republikai visdramatiskākajās dienās, uz kuģa "Saratov" atradās Kārļa Ulmaņa vadītā Latvijas Pagaidu valdība.

Pieminekļa izgatavošanai 2010.gada 2.maijā Latvijas televīzijas tiešraidē no Kārļa Ulmaņa dzimtajām Pikšu mājām notika ziedojumu akcija "Sašķeltā pasaule". To rīkoja Rīgas Latviešu biedrība sadarbībā ar Nacionālās kultūras attīstības fondu.

Ziedojumu akcijas simboliskais nosaukums "Sašķeltā pasaule" aizgūts no tēlnieces Artas Dumpes veidotās Kārļa Ulmaņa piemiņas zīmes projekta nosaukuma. Piemineklis sastāvēja no Dumpes veidotā Ulmaņa krūšutēla un akmeņkaļa Ivara Feldberga izkaltajām granīta plāksnēm, kas simbolizēja sašķelto valsti un tās iedzīvotājus.

2010.gada 4.augustā "Sašķeltās pasaules" kopija tika uzstādīta Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejā Pikšās.

Lai Turkmenbašī veidotais piemineklis būtu piemērots tieši Liepājai, tēlniece to ir pārveidojusi, un tam tika dots nosaukums „Pretī bangām”, monuments arī veidots citā materiālā, pastāstīja Stirna.

Uz monumenta atklāšanu tbija plānots aicināt visus līdzšinējos Latvijas Valsts prezidentus.

Kārlis Ulmanis joprojām ir vienīgais Latvijas prezidents, kuram nav sava kapu pieminekļa un pat kapa, un šī jautājuma atrisināšana būtu cieņas izrādīšana un savā ziņā goda parāda atdošana izsūtījumā mirušajam Kārlim Ulmanim, uzskata piemiņas zīmes izveidošanas iniciatori.