Pieprasot atbildīgajām iestādēm nepieļaut ūdeļu fermas būvniecību Papes dabas parkā, vairāk nekā 2750 cilvēki parakstījuši petīciju organizācijas "Dzīvnieku brīvība" mājas lapā.

Internetā savāktie paraksti šodien iesniegti Nīcas novada domē, informē biedrība "Dzīvnieku brīvība".

Organizācija "Dzīvnieku brīvība" šodien iesniedza Nīcas novada domei 2750 cilvēku parakstus pret zvēraudzētavas būvniecības ieceri Kalnišķos, Papes dabas parka teritorijā. Zvēraudzētavā plānots ik gadu izaudzēt 20 000 Amerikas ūdeles, kas ir Latvijā invazīva plēsēju suga.

"Daudzie paraksti liecina, ka vides un dzīvnieku aizsardzības jautājumi Latvijas iedzīvotājiem kļūst arvien svarīgāki," norāda biedrības "Dzīvnieku brīvība" valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons. "Attīstot uzņēmējdarbību, svarīga ir ne tikai atsevišķu uzņēmēju peļņa, bet arī visas sabiedrības intereses uz dzīvi labvēlīgā vidē. Nav pieļaujama Latvijas dabas vērtību postīšana."

Jau ziņots, ka Papes dabas parkā, kas dibināts, lai aizsargātu nozīmīgu dabas teritoriju un tajā ligzdojošos un caurceļojošos putnus, tiek plānota zvēraudzētavas būvniecība. Papes dabas parkā sastopamas 75 Eiropas Savienībā aizsargātas putnu sugas. Amerikas ūdeles, ko plānots audzēt zvēraudzētavā, Latvijā ir invazīva suga – izbēgot no zvēraudzētavām, plēsīgie dzīvnieki viegli adaptējas dzīvei savvaļā un nodara lielus postījumus faunai, jo īpaši ligzdojošiem ūdensputniem.

Nīcas novada dome ir iznomājusi zemi uzņēmumam SIA "Minkland" ūdeļu fermas būvniecībai un organizē būvniecības ieceres publiskās apspriešanu. Nīcas novada Būvvaldes vadītājs Oskars Dejus norādījis, ka šonedēļ plānots pieņemt lēmumu par iespējamo būvatļaujas izsniegšanu.